YOGA & STRESS RELIEF ASANAS


Γράφει η Κατερίνα Καραβαγγέλη

Πώς η γιόγκα με βοήθησε να διαχειριστώ το άγχος και να αντιμετωπίσω τα προβλήματα της καθημερινότητας...

Ακολουθήστε παρακάτω τη διαδρομή του μυαλού μου και μετά του σώματός μου.. Το blogpost μίας yoga instructor, σε μία ασταθή εποχή και περίοδο που όλοι είμαστε πιο επιρρεπείς στο άγχος και τις αρνητικές σκέψεις.

Άγχη.
Έγνοιες.
Δυσάρεστες στιγμές στην καθημερινότητα, που διαταράσσουν την ψυχική ηρεμία μας. Αυτό το έμφυτο συναίσθημα της ευδαιμονίας που απορρέει από τη συναίσθηση της ύπαρξης.
Σύμφωνα με τη διδασκαλία της γιόγκα, η γαλήνη αποτελεί το φυσικό τρόπο ύπαρξης, πάντα παρόντα μέσα στον καθένα μας. Πώς όμως η εξάσκηση της γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει να ελευθερωθείτε από το καθημερινό άγχος επιτρέποντας έτσι την εσωτερική σας ηρεμία να λάμψει;
 Όταν ασκείσαι στην πρακτική της γιόγκα, εκπαιδεύεσαι στο να αισθάνεσαι. Να νιώθεις. Να νιώθεις πότε γίνεσαι ένα με το κέντρο σου και πότε βγαίνεις εκτός τροχιάς. Πότε το σχήμα του οχήματος (στην προκειμένη περίπτωση το όχημα αυτό είναι η ψυχή) αποκτάει ευθύγραμμη, καμπυλόγραμμη, ελλειπτική ή κυκλική κίνηση.
Αποστολή μας, λοιπόν, είναι να επιστρέφουμε πάντα στο κέντρο. Βρίσκοντας αυτή την ομαλή κυκλική κίνηση. Και γιατί αυτό; Γιατί η ευτυχία πηγάζει πάντα εκ των έσω.
Όλοι αναζητούμε κάπου την ευτυχία. Και όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η ευτυχία είναι ταυτόσημη με την ολότητα. Το όλον. Για να ζεις μία ολοκληρωμένη ζωή θα πρέπει να είσαι 100% ο πραγματικός σου εαυτός. Να ζεις σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τον αυθεντικό, ανώτερο εαυτό σου. Να είσαι πάντα παρών. Στο εδώ και στο τώρα. Ευθυγραμμισμένος, δηλαδή, με το κέντρο σου.
Κέντρο.
Η μαγική λέξη.
Επιστρέφω στο σήμερα.
Στο άγχος που διέπει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.
Και σε εμένα.
Στο πώς εγώ διαχειρίζομαι την εκάστοτε δύσκολη στιγμή.
Όταν, λοιπόν, κάτι με αναστατώνει, προκαλεί σύγχυση μέσα μου, αντιλαμβάνομαι ότι με βγάζει εκτός τροχιάς. Ότι με απομακρύνει, δηλαδή από το κέντρο μου. Τότε λέω στον εαυτό μου: «Κατερίνα, είναι οκ να μην νιώθεις οκ τη δεδομένη στιγμή». Αλλά. Συνήθως αφήνω δύο 24ωρα. Για να ξεπεράσω. Τον όποιον πόνο, θυμό που αναδύεται από μέσα μου.
Έτσι, μου επιτρέπω, να νιώσω, μέχρι και στο τελευταίο κύτταρο του κορμιού μου άγχος, μελαγχολία, στεναχώρια ή θλίψη. Αλλά επιτρέπω στον εαυτό μου να νιώσει αυτό το συναίσθημα χαμηλής συχνότητας για λίγο. Για μένα αυτό το λίγο μεταφράζεται συνήθως σε δύο μέρες μόνο. Και αυτό το "μόνο" είναι πάλι σχετικό. Μετά από αυτό το μη-ευχάριστο, αλλά λυτρωτικό πάρα ταύτα ξέσπασμα της στιγμής, επιστρέφω και πάλι στο καταφύγιό μου.
Το κέντρο μου.
Γιατί δε θέλω ποτέ να ξεχνώ την αποστολή μου.
Τον αυτοσεβασμό μου.
Την αυτοεκτίμησή μου. Γιατί η ευτυχία πηγάζει εκ των έσω.
Γιατί γι’ αυτή την ευτυχία είμαι υπαίτια μόνο εγώ.
Και προσπαθώ να μου το υπενθυμίζω καθημερινά. Ξανά. Και ξανά.
Με αγάπη προς τους αναγνώστες του
Yoke Magazine, Κατερίνα.
Στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα βρείτε κάποιες ασκήσεις yoga, που σας προτείνω για χαλάρωση του σώματος και του νου:
1) Baddha Konasana
Θα καθίσω στο στρώμα μου θα λυγίσω τα γόνατα και θα ενώσω τα πέλματα. Θα φέρω τις παλάμες να αγγίξουν τα πέλματά μου, θα πάρω μία βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή θα διπλώσω αφήνοντας τα χέρια να τεντώσουν μπροστά.
 2) Paschimothanasana
 Έχοντας απολαύσει λίγες αναπνοές, θα παραμείνω στο έδαφος με ενωμένα και τεντωμένα ( ή ελαφρώς λυγισμένα) τα πόδια. Με την εισπνοή θα τεντώσω τα χέρια προς τον ουρανό και με την εκπνοή θα αφήσω τον κορμό να αγκαλιάσει τα πόδια. Μπορώ να αγγίξω τα πέλματα ή να αφήσω τελείως χαλαρές και ανοιχτές τις παλάμες να καθρεφτίζουν τον ουρανό.
 3) Viparita karani
Στη συνέχεια, θα ξαπλώσω ανάσκελα. Θα πάρω πρώτα μια βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή θα λυγίσω τα γόνατα πάνω στο στήθος και θα σηκώσω τη λεκάνη στηρίζοντας τη μέση με τα χέρια. Σιγά- σιγά τεντώνω τα πόδια, νιώθοντας διαρκώς την ενέργεια να ακτινοβολεί από τις μπάλες των ποδιών. Νιώθω τη γείωση στις ωμοπλάτες, ενώ ταυτόχρονα νιώθω την ενέργεια της ανύψωσης από το πάνω μέρος του σώματος μέχρι τα πέλματα.
 4) Halasana
Μετά από λίγες αναπνοές στην προηγούμενη θέση, αρχίζω αργά με την εκπνοή να στέλνω πίσω και μακριά τα πέλματα μέχρι να ακουμπήσουν το πάτωμα. Σε αυτό το σημείο, τα χέρια μπορούν να ακουμπήσουν στη γη κι αν νιώθω άνετα να «πλέξω» τις παλάμες μεταξύ τους.
5) Savasana
Αφήνω όλο το σώμα, όλες τις σκέψεις και όλες τις αισθήσεις να «πέσουν» στη γη. Εκτελώντας αυτή την άσανα, το νευρικό σύστημα και όλοι οι μύες του σώματος χαλαρώνουν ολοκληρωτικά. Παραμείνετε σε αυτή τη στάση για τουλάχιστον 10 λεπτά. Αφήστε το νου να ταξιδέψει νοερά σε μια ευχάριστη εικόνα που σας προκαλεί όμορφα συναισθήματα. Μείνετε εκεί και αναπνεύστε τη στιγμή. Για τη Savasana ακούστε: purnamadah
Εδώ μπορείτε να βρείτε μία κινητική ροή της Κατερίνας.
Ενώ αν δοκιμάσετε τις στάσεις που σας προτείνει παραπάνω, συνοδεύεστε τες με αυτήν την playlist.
Και μην ξεχνάτε, κύριοι του νου μας είμαστε εμείς. Η σκέψη καθοδηγεί το συναίσθημα και τη σκέψη την ορίζουμε εμείς!
YOU READ A TEXT WRITTEN BY:

Η Κατερίνα Καραβαγγέλη γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1990 στη Δράμα. Αεικίνητη και ανήσυχο πνεύμα από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Από μικρή ηλικία την γοήτευε η κίνηση και η μυθολογία. Ασχολήθηκε με διάφορα είδη χορού από κλασσικό μπαλέτο μέχρι φλαμένκο και σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τελικά, την κέρδισε η κίνηση και έγινε δασκάλα γιόγκα. Παραδίδει μαθήματα Prana Vinyasa Flow και αφηγείται με το δικό της τρόπο ιστορίες, συνδυάζοντάς τες με την παιδική γιόγκα, τη μουσικοκινητική και άλλες μορφές τέχνης.

Γοητεύεται… Από την αυθεντικότητα των ανθρώπων και την αρμονία των λέξεων. Εμπνέεται… Από τα παιδικά βιβλία και τον έρωτα. Οραματίζεται... Έναν κόσμο όπου ο καθένας θα κινείται στο δικό του ρυθμικό παλμό, θα ανασαίνει ελεύθερα και θα τραγουδάει την προσωπική του μελωδία, όπου και όπως την έχει αυτός ονειρευτεί. 

Άρθρα της και κριτικές βιβλίων είναι δημοσιευμένα σε ελληνικά και ξένα sites, ενώ μπορείτε να δείτε και τη δική της στήλη εδώ. Στο Yoke Magazine θα μοιράζεται μαζί μας σκέψεις γύρω από τον τομέα της yoga και του wellness, καθώς μια ιδιαίτερη σχέση δασκάλου- μαθητή (και όχι μόνο) τη συνδέει με την editor-in-chief  Χριστιάνα Αθανασιάδου.
«Στηρίζω και αγαπώ τα φωτεινά πλάσματα. Ένα από αυτά είναι και η δική μου Χριστιάνα.» Κ.Κ.