The Watchlist - Not your typical winter film.

The Watchlist - Not your typical winter film.

a text by marina zigneli

Μία λίστα με ταινίες που δε θα περίμενες να βρεις σε μία χειμωνιάτικη watchlist
Όταν θα διαβάζεις αυτό το κείμενο, λογικά θα έχει φτάσει η εποχή που το Love Actually και το The Holiday θα μονοπωλούν κάθε οθόνη σε κάθε σπίτι. Αν όμως, έχεις κουραστεί να βλέπεις τα ίδια και τα ίδια, μάλλον ήρθε η ώρα να δώσεις μία ευκαιρία και στις ταινίες που δεν ανήκουν τυπικά στη φαρέτρα των χειμερινών επιλογών. Οι cozy ταινίες που θα παρακολουθήσεις από εδώ και πέρα ούτε προέρχονται αποκλειστικά από το Χόλιγουντ, ούτε διαδραματίζονται αποκλειστικά τον χειμώνα και σίγουρα δεν είναι αποκλειστικά αγγλόφωνες. Αυτά τα τρία απροσδόκητα συστατικά τους είναι που τις κάνουν τόσο ξεχωριστές από το σύνολο των επιλογών, που μπορεί να σου προσφέρει η έβδομη τέχνη.


Cha Cha Real Smooth (2022, σκην. Cooper Raiff)

H ανεξάρτητη dramedy της χρονιάς αρχικά δίχασε το κοινό, αλλά τελικά κατόρθωσε να κερδίσει τη συμπάθεια και το ενδιαφέρον των περισσότερων. Κατά τη διάρκεια της ταινίας ο 22χρονος Andrew (Cooper Raiff) γνωρίζει σε ένα bar mitzvah* τη Domino (Dakota Johnson) μαζί με την αυτιστική κόρη της. Το Cha Cha Real Smooth αποτελεί μία coming-of-age ταινία για όλους τους χαρακτήρες της, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ποια ηλικία είναι η κατάλληλη, ώστε να αισθανθούν τελικά κι εκείνοι ενήλικες.


Paris 13th District (2021, σκην. Jacques Audiard)

Η ταινία του Audiard τοποθετείται στο Παρίσι, καταπιάνεται με τον έρωτα και γίνεται η πιο γαλλική από τις γαλλικές ταινίες που έχεις δει έως σήμερα. Δύο κορίτσια κι ένα αγόρι συναντιούνται στη ζωή και οι ζωές τους μπλέκονται με τέτοιο τρόπο που άλλοτε η μία θέλει, αλλά ο άλλος όχι τόσο ή όχι ακόμα, καθιστώντας την έλξη ανάμεσα τους αναπόφευκτη, αλλά και κάποιες φορές ανέφικτη. Το Paris 13th District προσφέρει μία σύγχρονη ματιά στο ερώτημα «τι είναι ο έρωτας σήμερα», χωρίς απαραίτητα να σκοπεύει να δώσει όλες τις σωστές απαντήσεις.


Little Big Women (2020, Joseph Hsu)

Τι συναίσθημα αφήνει πίσω του το πένθος για τον θάνατο ενός ανθρώπου που δεν ήταν ποτέ πραγματικά εκεί για σένα; Η ταινία του Joseph Hsu πραγματεύεται ακριβώς αυτό, κοιτώντας μέσα από την κλειδαρότρυπα τη ζωή μίας οικογένειας. Μια μητέρα και οι τρεις κόρες της έρχονται αντιμέτωπες με τον θάνατο του πατέρα, ο οποίος έλειπε από τις ζωές τους για τουλάχιστον μία δεκαετία και είχε ξαναφτιάξει τη ζωή του με μία άλλη γυναίκα. Τρεις γενιές γυναικών συναντιούνται στην ταινία, έρχονται σε σύγκρουση, συζητούν και τελικά συμφιλιώνονται και μεταξύ τους και με το ίδιο τους το παρελθόν.


Aftersun (2022, Charlotte Wells)

Θα έχεις ήδη ακούσει πως το Aftersun είναι η ταινία η οποία σαρώνει όλα τα κινηματογραφικά βραβεία αυτής της σεζόν. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Charlotte Wells θεωρήθηκε από πολλά άτομα η καλύτερη ταινία της χρονιάς ήδη από την πρεμιέρα της. Στο Aftersun, o Calum (Paul Mescal) πηγαίνει διακοπές στην Τουρκία μαζί με την εντεκάχρονη κόρη του, Sophie (Frankie Corio), ώστε να περάσουν λίγο χρόνο μαζί το καλοκαίρι. Περίπου 20 χρόνια αργότερα, η Sophie ξαναβλέπει τα βίντεο και τις κασέτες που τράβηξε από εκείνες τις διακοπές με τον πατέρα της προσπαθώντας να ανακαλύψει όλα όσα αγνοούσε για τον ίδιο τότε.


Farewell Amor (2020, Ekwa Msangi)

H μετανάστευση, η καταγωγή, η θρησκεία και οι προκαταλήψεις αποτελούν τους κεντρικούς άξονες γύρω από τους οποίους ξετυλίγεται το Farewell Amor. Μετά από 17 χρόνια απουσίας και απόστασης, ο Walter (Ntare Mwine), μετανάστης από την Ανγκόλα, συναντά και πάλι αυτή τη φορά στην Αμερική τη σύζυγο και την κόρη του. Οι τρεις τους μοιράζονται ένα μικρό διαμέρισμα και καλούνται να μάθουν εκ νέου ο ένας τον άλλον. Η ιστορία παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια και των τριών χαρακτήρων, με τον χορό και τη μουσική να γίνεται ο κρίκος που τελικά θα συνδέσει και πάλι την οικογένεια μέχρι ένα σημείο. Από το σημείο αυτό κι έπειτα όλα τα υπόλοιπα μοιάζουν αβέβαια.

Επιστροφή στο ιστολόγιο