Thessaloniki International Contemporary Art Fair

Thessaloniki International Contemporary Art Fair

culture editor: Vassiliki Chatzistrati

 

Τι θα δεις φέτος στην 5η Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης στην Θεσσαλονίκη.

Save the date: Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η Thessaloniki International Contemporary Art Fair θα λάβει χώρα από τις 25-28 Νοεμβρίου στα περίπτερα 8-9-10 της ΔΕΘ. Εμείς ψάξαμε, μάθαμε και σου παρουσιάζουμε συγκεντρωτικά τι πρόκειται να δεις φέτος:

Τιμώμενος καλλιτέχνης - Γιάννης Φωκάς:

Γεννήθηκε το 1951 στα Γιαννιτσά Πέλλας. Το 1979-1983 φοίτησε στην σχολή Ανώτατων Καλών Τεχνών της Αθήνας, με κατεύθυνση την ζωγραφική. Καθηγητές του υπήρξαν ο σπουδαίος Γιάννης Μώραλης και ο Δημοσθένης Κοκκινίδης. Το 1979 κέρδισε υποτροφία για να φοιτήσει στην Ecole Νationale Supérieure des Beaux-Arts Ecole στο Παρίσι. Από το 1995 έως και σήμερα τελεί ως καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Κατά την διάρκεια της πορείας του, έχει συμμετάσχει σε πλήθος εγχώριων, όσο και διεθνών καλλιτεχνικών εκθέσεων και φεστιβάλ.


Victor Vasarely - Op Art:

Γάλλο-ουγγρικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1906 στην Ουγγαρία. Θεωρείται πατέρας και από τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες της Optical Art. Χρησιμοποιώντας γεωμετρικά σχήματα και πολύχρωμα γραφικά, ο καλλιτέχνης δημιουργεί εντυπωσιακές εικόνες χωρικού βάθους, που δίνουν την εντύπωση ψευδαίσθησης. Η μέθοδος του μαρτυρά επιρροές από τις αρχές του γερμανικού Bauhaus, τον Wassily Kandinsky και τον Κονστρουκτιβισμό. Απο τα πιο εμβληματικά του έργα είναι το Zebra (1937), το οποίο θεωρείται και ένα από τα πρώτα παραδείγματα της Op Art. Κατα την δεκαετία του 1940, πριν καταλήξει στο στυλ που τον χαρακτηρίζει έως και σήμερα, τους εμβληματικούς του καμβάδες-σκακιέρα, ο καλλιτέχνης πειραματίστηκε με τον Σουρρεαλισμό και τον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό. Μετά τον θάνατο του το 1997, τα έργα του βρίσκονται στις ακόλουθες συλλογές: Γκαλερί Τέχνης Albright-Knox - Μπάφαλο, Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο, Tate Gallery - Λονδίνο, καθώς και στην Συλλογή Peggy Guggenheim στην Βενετία. Το 2019, μια προσωρινή έκθεση του έργου του με τίτλο Le Partage des Formes παρουσιάστηκε στο Κέντρο George Pompidou στο Παρίσι.

Η 5η Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης, σε συνεργασία με το Osten Museum of Drawing - Skopje, θα φιλοξενήσει έργα του γνωστού καλλιτέχνη.

Μουσειακή Έκθεση - “Η Ελληνική Επανάσταση”

Η συγκεκριμένη έκθεση είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Θα παρουσιαστούν πενήντα συλλεκτικές λιθογραφίες των φιλελλήνων ζωγράφων Karl Krazeisen, Adam Friedel, Peter Von Hess, καθώς και ευρωπαϊκές εφημερίδες που κυκλοφόρησαν κατά το διάστημα 1821-1828.

Μουσειακή Έκθεση - Κ.Π ΚΑΒΑΦΗ «Θυμήσου σώμα, τα κρεββάτια όπου πλάγιασες»

Σε συνεργασία με το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη, 15 τελαρωμένα ποιήματα 80 x 100 cm με μπρούτζινα κεφαλάρια κρεβατιών θα παρουσιαστούν ως καλλιτεχνική εγκατάσταση μαζί με φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό τιμώντας τον Έλληνα ποιητή.

Φιλοξενούμενες Γκαλερί

Τουλάχιστον 19 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν το έργο σύγχρονων καλλιτεχνών.

Μερικές που ξεχώρισαν για μας:

  • Alaq Gallery Art & Architecture, Bαγδάτη Ιράν
  • Follow Your Art Gallery, Κύθηρα Ελλάδα
  • Lola Nikolaou Gallery, Θεσσαλονίκη Ελλάδα

 

MATAROA AWARDS

Επίσης, το έργο τους θα παρουσιάσουν 10 νέοι καλλιτέχνες έως 33 χρονών, οι οποίοι διακρίθηκαν στα MATAROA AWARDS. Έχοντας συγκεντρώσει αξιέπαινες προτάσεις από 120 καλλιτέχνες, η πενταμελής επιτροπή έκρινε τους φιναλίστ μετά από διαδικασία αξιολόγησης. Ανάμεσά τους με αλφαβητική σειρά οι:

Incarnato Paolo

Αναστασίου Ιωάννης

Αντωνοπούλου Έλενα

Γεροντίδης Γιώργος

Μαιπα Ηλέκτρα

Μαυροκεφάλου Άλκηστις

Μπάλας Φώτιος

Παπαγεωργίου Αλέγια

Παυλίδης Κωνσταντίνος Ελαμιν

Χαραλαμπίδης Πρόδρομος

Λινά Τόνια

Η έκθεση φιλοξενεί φέτος την παγκοσμίως βραβευμένη καλύτερη καλλιτέχνη της χρονιάς, Λινά Τόνια, η οποία θα παρουσιάσει στα εγκαίνια την νέα της σύνθεση.

Κασσάνδρα Δημοπούλου

Όπως και στις προηγούμενες οργανώσεις, θα φιλοξενηθεί η mezzosoprano Κασσάνδρα Δημοπούλου.

Μετά από δύο αναβολές λόγω της πανδημίας (Νοέμβριος 2020, Μάιος 2021), η Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης επιστρέφει στην πόλη μας. Ένα τετραήμερο γεμάτο χρώμα, εικόνες και μουσική μας περιμένει αυτήν την εβδομάδα. Μια καλλιτεχνική γιορτή, αφιερωμένη στην έκφραση και στην δημιουργία. Εμείς θα είμαστε σίγουρα εκεί, και σας το προτείνουμε κι εσάς, ιδιαίτερα εάν σας αρέσει η σύγχρονη τέχνη!

Όλες οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη σελίδα του Art Thessaloniki International Fair.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, γκαλερί, καλλιτεχνών και φιλότεχνων επισκεπτών, η είσοδος στον χώρο της έκθεσης θα επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Επιστροφή στο ιστολόγιο