Simple Interior

Simple Interior

γράφει η Έλενα Πετρίδου

Το “How to make a house feel like a home” είναι ένα interior design project, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020, σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν οι  μικρές ξεχασμένες γωνιές του σπιτιού, στις οποίες απλά καθημερινά αντικείμενα “κλέβουν” την παράσταση και μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο οικεία μέσα στο χώρο.

Τους αμέσως επόμενους μήνες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όπου η καραντίνα κυριάρχησε στις ζωές μας με αποτέλεσμα το αίσθημα του εγκλεισμού και της δυσφορίας να πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητά μας.

Βλέποντας τους γύρω μου να δυσανασχετούν και πολλές φορές να χάνουν το κίνητρο τους από τη νέα πραγματικότητα, αποφάσισα να προσαρμόσω το project μου στα νέα δεδομένα! Ο στόχος μου ήταν να φτιάξω το σπίτι μου, όπως πραγματικά θέλω να είναι και μέσα από αυτό το project θα ήθελα και να παροτρύνω τον κόσμο να κάνει το ίδιο στο δικό του σπίτι. Ξεκίνησα, λοιπόν, να δημιουργώ instagram posts από διαφορετικές ζώνες του σπιτιού, τα οποία συνοδεύει ένα σύντομο κείμενο με περιγραφή του χώρου και αναφορές στα υλικά και τις προτιμήσεις μου.

Το ύφος της διακόσμησης που ακολουθώ είναι απλό, αλλά όχι απλοϊκό! Κυρίως, είναι εμπνευσμένο από τον σκανδιναβικό σχεδιασμό, όπου τα ουδέτερα χρώματα γίνονται ένα σκηνικό κατάλληλο για να στήσουμε την καθημερινότητά μας.

Ο καλός σχεδιασμός μπορεί να είναι προσιτός σε όλους και έτσι η βασική αρχή που με εμπνέει είναι η απλότητα. Όσο πιο περίπλοκα φτιάχνουμε τα πράγματα, τόσο πιο πολύ επιβαρύνουμε την ψυχολογία μας. Ένα σπίτι στο οποίο περνάει κανείς σχεδόν ολόκληρη τη μέρα του, χρειάζεται απλές καθαρές γραμμές στη διακόσμηση, απαλά και ουδέτερα χρώματα που να εξαλείφουν τον “θόρυβο” στο μάτι, και το κυριότερο είναι η χρήση φυσικών υλικών.

Ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να “αγοράζει” τις νέες μόδες που εμφανίζονται συνεχώς κ να επενδύσει στο πώς πραγματικά πρέπει να αισθάνεται κανείς στον χώρο του.

Για μένα τα σπίτια μας είναι παραπάνω από μια “επίδειξη” και πρέπει να διαμορφώνονται με βάση το ποιοι είμαστε, πώς ζούμε μέσα σε αυτά και τι μας κάνει να νιώθουμε άνετα. Έτσι, θα ζούμε σε έναν χώρο, που εξελίσσεται μαζί με εμάς, συνδέεται με τις ανάγκες μας και παράλληλα μας χαρίζει μικρές στιγμές χαράς κάθε μέρα.

Το να ζεις με αρχή την απλότητα δεν σταματάει στην κατά το δυνατό minimal διακόσμηση. Η απλότητα δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα σχέση ανάμεσα στην ευεξία και τον σχεδιασμό, που πρέπει να μας καθιστά προσεκτικούς σχετικά με τα πράγματα που βάζουμε μέσα στο σπίτι μας, από που προέρχονται και πώς κατασκευάζονται.

Συνεχίζοντας, η οικολογική συνείδηση οφείλει να μην περιορίζεται στην ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών, αλλά να είναι αυτή που μας καθοδηγεί κάθε φορά στην επιλογή νέων προϊόντων από sustainable brands.Τα φυσικά υλικά, όπως το ξύλο, έχουν ένα άμεσα ηρεμιστικό αποτέλεσμα στη διάθεσή μας και μπορούμε πιο εύκολα να ελέγξουμε από που προέρχονται αλλά και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, καθώς πλέον οι εταιρείες αναγράφουν αυτά τα στοιχεία στις ιστοσελίδες τους.

Μια επιλογή που αρχίσει να κερδίζει έδαφος στην αγορά επίπλων είναι τα “made to order” αντικείμενα ή τα pre-loved second hand έπιπλα. Όταν, λοιπόν, βλέπουμε εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης 6-8 εβδομάδες για τα made to order αντικείμενα μπορούμε να σκεφτούμε πως με αυτό τον τρόπο βοηθάμε στη μείωση αθέμιτων αποβλήτων, άλλωστε όπως σωστά λένε “το καλό πράγμα αργεί”!

Το slow living σιγά σιγά πέρα από αγαπημένη φράση ελπίζουμε πως θα αρχίσει να γίνεται και καταναλωτική συνήθεια.

Σε αυτό το σημείο θα επιμείνω στη χρήση φυσικών υλικών με μια σύντομη αναφορά στα λινά και μάλλινα υφάσματα. Πολλές φορές έχουμε δεύτερες σκέψεις και στρεφόμαστε σε οικονομικότερες λύσεις, όπως συνθετικά υλικά. Ωστόσο, οι φυσικές υφές δένουν μεταξύ τους με μεγαλύτερη αρμονία και εντάσσονται πιο αρμονικά μέσα στο χώρο, προσφέροντας έτσι, μια αίσθηση ζεστασιάς. 

"Ό,τι μας φέρνει πιο κοντά στη φύση με οποιονδήποτε τρόπο αναδεικνύει καλύτερα αυτό που κρύβουμε μέσα μας."

Φωτογραφίες: Έλενα Πετρίδου

Τώρα που περνάμε χρόνο μέσα, περισσότερο από ποτέ αναζητούμε στιγμές ηρεμίας και το σπίτι μας είναι το καταφύγιό μας. Ελπίζω μέσα από το project μου να προσφέρω στιγμές ηρεμίας και έμπνευσης, βοηθώντας τον καθένα να δημιουργήσει τη δική του εκδοχή ενός γαλήνιου σπιτιού που να προσφέρει στιγμές χαράς, ξεκούρασης και ασφάλειας.

Με αγάπη,
Έλενα.
Thanks for being on board.
You read a text written by:

Η Έλενα έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική και πλέον ζει μόνιμα στον Βόλο. Θα την βρείτε μ΄ένα βιβλίο στο χέρι, να φοράει κατά κύριο λόγο breton stripes κ να φωτογραφίζει την γάτα της, Κιάρα. Λατρεύει το πράσινο χρώμα, τη μυρωδιά της βροχής, τα λουλούδια κ ενθουσιάζεται με οτιδήποτε είναι μπεζ! Το interior design είναι αυτό που αγαπά να κάνει και την γεμίζει με έναν μοναδικό τρόπο. Πιστεύει πως όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στον καλαίσθητο σχεδιασμό και το όνειρό της είναι τα σπίτια όλου του κόσμου να είναι ζεστά και ελκυστικά, αλλά ταυτόχρονα απλά και χρηστικά, ώστε οι άνθρωποι να τα αισθάνονται ως καταφύγια και να απολαμβάνουν τις ώρες ξεκούρασης που αφιερώνουν μέσα σε αυτά.

Instagram account: @helenapetrides

Επιστροφή στο ιστολόγιο