IN AND OUT BARCELONA - Meet the people

IN AND OUT BARCELONA - Meet the people

Μία συνέντευξη στη Χριστιάνα Αθανασιάδου
Μετάφραση: Μιχαέλλα Γοτουχίδου


Αυτός ήταν ένας από τους λογαριασμούς που ακολουθούσα πιστά, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά, όσο ζούσα στη Βαρκελώνη. Δεν σας κρύβω πως πράγματι, με βοήθησε να ανακαλύψω πολύ όμορφα μέρη και μαγαζιά της πόλης. Σήμερα, έχω τη χαρά να τους γνωρίσω λίγο καλύτερα και να μοιραστούμε μέσα από μία συνέντευξη μερικές σκέψεις, συμβουλές και ιδέες για τους τουρίστες και τους ντόπιους της Βαρκελώνης... Η γνωριμία αυτή ήταν ένα προσωπικό στοίχημα! Η Stefania κι ο Andreu σας συστήνονται μέσα από το προφίλ τους στο instagram IN AND OUT BARCELONA.

Meet the locals. Do it like a local.

  • Γεια σας, παιδιά! Ας ξεκινήσουμε συστήνοντάς σας στους Έλληνες αναγνώστες μας. Θα ήθελα να το κάνετε οι ίδιοι, κι όχι εγώ. Από πού είστε και με τι ακριβώς ασχολείστε;

Γεια σας! Eίμαστε η Stefania κι ο Andreu! Ο Andreu είναι μισός Καταλανός και μισός Πορτογάλος, ενώ εγώ (η Stefania) είμαι Ιταλίδα. Γνωριστήκαμε το 2011 στη Βαρκελώνη, κι από το 2012, αποφασίσαμε να μοιραστούμε το πάθος μας για το φαγητό, τα ανεξάρτητα μαγαζιά και τα πιο απομακρυσμένα και γοητευτικά μέρη της πόλης στο blog μας In and Out Barcelona. Το όνομα σίγουρα δεν είναι ίσως πολύ πρωτότυπο. Προέκυψε από το γεγονός ότι ο Andreu είναι από τη Βαρκελώνη (IN) και η Stefania από αλλού (OUT), κι επειδή, ενώ μοιραζόμαστε τις ίδιες διαθέσεις και αξίες, ο καθένας μας σύμπραξε συνεισφέροντας το δικό του όραμα.
Πόσα χρόνια μένετε στη Βαρκελώνη και τι σας έχει κερδίσει στην πόλη αυτή;
Η Stefania μετακόμισε στη Βαρκελώνη το 2011 λόγω μιας ευρωπαϊκής υποτροφίας που ονομάζεται Leonardo, η οποία της επέτρεψε να κάνει την πρακτική της άσκηση στην Καταλανική πρωτεύουσα. Έμεινε στη Βαρκελώνη λόγω αγάπης! Μιας αγάπης, που κράτησε σχεδόν 10 χρόνια. Εγώ (Andreu), από την άλλη, γεννήθηκα στη Λισαβόνα, αλλά ήρθα στη Βαρκελώνη το 1986, όπου ήταν η οικογένεια του πατέρα μου. Παρόλο που έχω ταξιδέψει πολύ, αυτή η πόλη είναι για μένα (μέχρι και σήμερα...) η καλύτερη πόλη για να ζήσει κανείς, λόγω του κλίματος, της γαστρονομίας και της κοινωνικής της ζωής.

  • Πώς γεννήθηκε το project σας In and Out Barcelona;

Το blog μας γεννήθηκε, επειδή θελήσαμε να μοιραστούμε με τον κόσμο αυθεντικά πράγματα, καλό φαγητό, μικρά έργα τέχνης γεμάτα ψυχή και να απολαύσουμε τις μικρές μας περιηγήσεις, που επιχειρούμε τα Σαββατοκύριακα με μια κάμερα στο σακίδιό μας. Η ανεξαρτησία κι η ειλικρίνειά μας στις προτάσεις που κάνουμε είναι και η προσωπική μας υπογραφή. Πιστεύουμε πως αυτό ήταν που έκανε και την επιτυχία του In and Out Barcelona να παραμείνει αμείωτη, μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, και ειδικά με τέτοια έκρηξη των blogs και της προβληματικής αξιοπιστίας ορισμένων influencers.

  • Ποια γειτονιά είναι η αγαπημένη σας στην πόλη;

Αναμφίβολα, η Gràcia. Ζούμε κι εργαζόμαστε εκεί από τότε που γνωριστήκαμε, κι αν δεν ήταν για το blog, δύσκολα θα βγαίναμε εκτός της γειτονιάς... Αγαπάμε την Gràcia επειδή έχει τη διάσταση μιας πόλης με τα μικρά και τοπικά μαγαζιά της, αλλά παράλληλα, προσφέρει τις υπηρεσίες και την εγγύτητα μιας πόλης.

  • Το In and Out, ακολουθείται περίπου από 30 χιλιάδες άτομα. Ποιο είναι το feedback που λαμβάνετε για τον λογαριασμό του Instagram του In and Out; Εγώ σας εμπιστεύτηκα και δεν έχασα! Βρήκα κρυμμένα διαμάντια στην πόλη!

Ποτέ δεν έχουμε εξετάσει τον αριθμό των follower μας, ίσως επειδή δε ζούμε από το blog μας. Όμως, δεν αρνούμαστε ότι είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί πίσω από αυτά τα νούμερα, υπάρχουν άνθρωποι που μας διαβάζουν και εμπιστεύονται τις προτάσεις μας. Η κοινότητά μας αποτελείται από άτομα μεταξύ 26-35 ετών, οι οποίοι δεν αλληλεπιδρούν μόνο με like ή εύστοχα σχόλια. Μπαίνουν στον κόπο να μας στείλουν ιδιωτικά μηνύματα και να μας πουν πως "Όταν θέλω να μάθω πού να φάω καλά, κοιτάζω μόνο το blog σας" ή "Οι προτάσεις σας δεν μας απογοητεύουν ποτέ". Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, αν και πιστεύουμε ότι κατά καιρούς μπορούμε να αποτύχουμε, επειδή το γούστο μας δεν ταιριάζει σε όλους ή επειδή, μερικές φορές, αλλάζει ο σεφ! Πράγματι, κάθε φορά που κάποιος μας γράφει λέγοντας ότι αγαπά τη δουλειά μας, ότι του έχουμε δώσει καλές συμβουλές ή μας συγχαίρει, μας αποζημιώνει για όλες τις ώρες που αφιερώνουμε στο περιεχόμενο του blog μας.

  • Παράλληλα, τρέχετε κι ένα άλλο project. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό (studio);

Στις αρχές του 2017, μετά από ένα ταξίδι μας στην Αυστραλία, αποφασίσαμε ότι δεν θέλαμε πλέον να εργαζόμαστε στον χώρο της διοργάνωσης εκδηλώσεων κι ότι δεν θέλαμε να γίνουμε "influencers" που εξαρτώνται από μάρκες ή χορηγίες. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το "In and Out Studio", μια εταιρεία που μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα εξειδικεύεται τόσο στη γαστρονομία όσο και σε άλλους τομείς (σχεδιασμός και μόδα).
Στην πραγματικότητα, η γένεσή της συνέβη πολύ φυσικά. Ήρθαμε σχεδόν τυχαία σε επαφή με πελάτες που μας έψαξαν για να διαχειριστούμε τα κοινωνικά τους δίκτυα, κι εκεί είδαμε μια θέση στην αγορά, που αποτελούσε επίσης το πάθος μας (κοινωνικά δίκτυα, γαστρονομία και φωτογραφία). Κανείς από τους δυο μας δεν προέρχεται από τον χώρο του marketing ή της διαφήμισης. Όμως, χάρη στην προσπάθεια, τη συνεχή μελέτη και τις πολλές ώρες αφοσίωσης, καταφέραμε να ζήσουμε μέσα και στους δύο χώρους, να κάνουμε ό,τι θέλουμε και να βρούμε μια θέση στον τομέα του ψηφιακού marketing στη Βαρκελώνη. Αναμφίβολα, το blog, πέρα απ' το ότι δεν πληρώνουμε ενοίκιο ή λογαριασμούς, ήταν εξαιρετικός τρόπος για να αναδείξουμε τη δουλειά μας. Έγινε το πορτφόλιό μας κι η καλύτερη επαγγελματική μας κάρτα!

  • Πώς είναι μία Δευτέρα σας στην πόλη;

Α! Οι Δευτέρες μας είναι τρελές! Σήμερα το πρωί, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στις 9 πρωί και τελειώσαμε στις 8 το βράδυ. Είμαστε τυχεροί, γιατί βρισκόμαστε σε έναν εξαιρετικά ωραίο συνεργατικό χώρο στη Gràcia, στο Garden Coworking, όπου τις πιο δύσκολες στιγμές της ημέρας, μπορούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα με τους συναδέλφους μας, που είναι και φίλοι μας.
Από την άλλη πλευρά, η ιδανική Δευτέρα, την οποία δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να ζήσουμε από τότε που έχουμε το γραφείο, θα ήταν, αφού σηκωθούμε, να πάμε σε μια καφετέρια, να διαβάσουμε την καθημερινή μας εφημερίδα και να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε αργότερα. Και σίγουρα θα ήταν ιδανικό να τελειώναμε τη μέρα με φίλους, με tapas και κρασί στο χέρι. Φυσικά, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, πηγαίνουμε στην παραλία πιο συχνά νωρίς το πρωί και κάνουμε περισσότερη γυμναστική, περνώντας έτσι λιγότερο χρόνο στα μπαρ μετά τη δουλειά.

  • Πώς είναι το finde (Σ/Κ) σας στην πόλη;

Λοιπόν, είμαστε In and Out το Σαββατοκύριακο! Ο Andreu προτιμά τα Σαββατοκύριακα που ξεκινούν αργά, χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο, στην ταράτσα του σπιτιού, φροντίζοντας τα φυτά του ή ακούγοντας τα βινύλιά του. Εγώ πάλι (η Stefania), από την άλλη, στις 10 το πρωί είμαι ήδη μακριά από το σπίτι για να κάνω γυμναστική, να περιπλανηθώ στην πόλη ή να πάω να δω μια έκθεση. Προφανώς, υπάρχουν Σαββατοκύριακα στα οποία κάνουμε μαζί σχέδια. Αυτό συμβαίνει όταν αποφασίζουμε να ανακαλύψουμε ένα νέο εστιατόριο, να συναντήσουμε φίλους ή να περπατήσουμε σε γειτονιές, όπου συνήθως δεν πηγαίνουμε.

  • Έχοντας ζήσει στη Βαρκελώνη, κατανοώ απόλυτα το overall vibe που θέλετε να μοιραστείτε μέσα από το website και το Instagram σας, διότι είναι πράγματι μία πόλη με πολλά event (πριν την επιδημία του κορωνοϊού).Τώρα που ζούμε στην εποχή του κορωνοϊού, ποια είναι η ενέργεια που κυριαρχεί;

Είναι ένα παράξενο και αντιφατικό συναίσθημα, διότι, από τη μία πλευρά, έχουμε αποκτήσει ξανά μια λιγότερο «πνιγμένη» Βαρκελώνη, όπου αναπνέουμε καλύτερα κι όπου καταφέραμε να απολαύσουμε μέρη της πόλης που ποτέ δεν σκεφτήκαμε να πάμε πριν την πανδημία (για παράδειγμα, στην παραλία ή στην La Barceloneta). Πράγματι, σε ορισμένες γειτονιές, ήταν αρκετά αφόρητος ο συνωστισμός κι η ταυτότητα της Βαρκελώνης είχε αλλοιωθεί.


Αλλά, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δρόμοι και περιοχές στους οποίους είναι λυπηρό να βλέπεις πως κλείνουν μπαρ, εστιατόρια ή παραδοσιακά μαγαζιά λόγω της έλλειψης τουρισμού και των δυσκολιών που προέκυψαν από τα μέτρα κατά της πανδημίας. Σε οικονομικό επίπεδο, πρόκειται για ένα καταστροφικό τσουνάμι, από το οποίο θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ανακάμψουμε. Προφανώς, η Βαρκελώνη, όπως και πολλές άλλες πόλεις που είναι συνηθισμένες να δέχονται τουρισμό και να διοργανώνουν μεγάλα events, θα δεχτεί σε μεγάλο βαθμό αλλαγές στη δυναμική της και τον επιχειρηματικό της χαρακτήρα μετά τον κορωνοϊό εποχή. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα, θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε ξανά κάποια ομαλότητα κι ότι αυτό το κεφάλαιο θα μας βοηθήσει να προωθήσουμε και να φροντίσουμε καλύτερα τον πολιτισμό μας.

  • Σε ένα κόσμο που όλα είναι ψηφιακά, όλοι θέλουν κάποιον να τους διαχειρίζεται τα social media. Αλλά αυτό που κάνετε εσείς είναι πιο ουσιαστικό και ολοκληρωμένο. Είναι κάτι περισσότερο από μια επιτυχημένη ανάρτηση στον λογαριασμό σας. Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε την αξία της στρατηγικής επικοινωνίας στους αναγνώστες μας; Ποιο είναι το μέλλον αυτού του ψηφιακού τομέα;

Η επικοινωνία (ψηφιακή ή μη) δεν είναι μια συγκεκριμένη επιστήμη, αλλά αν υπάρχει κάτι που συνήθως λειτουργεί πολύ καλά, είναι να προσφέρεις πραγματικό, ειλικρινές κι αυθεντικό περιεχόμενο. Η επιτυχία του blogging στην αρχή της δεκαετίας (2010) προέκυψε ακριβώς λόγω αυτών των παραγόντων: οι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι προτείνουν ή μιλούν ειλικρινά για πολλά και διαφορετικά θέματα.

Η αποτυχία των blog, των influencers ή των επωνυμιών ήρθε ακριβώς όταν παράτησαν αυτήν την ειλικρίνεια κι εμπορευματοποιήθηκαν, σε σημείο που κάθε ανάρτηση ήταν μια πολύ άμεση διαφήμιση, δίχως να συνεισφέρει τίποτα. Σε επαγγελματικό επίπεδο, προσπαθούμε κι εμείς να αναπτύξουμε αυτές τις αξίες της αυθεντικότητας, γιατί πίσω από μια επωνυμία, υπάρχουν άνθρωποι και προϊόντα με δυνατότητες. Ορισμένες εταιρείες πιστεύουν ότι η παρουσία τους στα κοινωνικά δίκτυα είναι μια απλή δημοσίευση “Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!”. Όμως, αν θέλεις να ξεχωρίσεις σε έναν χώρο γεμάτο με εφήμερο περιεχόμενο, πρέπει να συνεισφέρεις κάτι νέο ή γνήσιο σε μια γλώσσα που είναι σύμφωνη και κατανοητή από αυτόν που απευθύνεσαι. Και εκφράζοντας όλα αυτά, που δεν γίνονται σε 5 λεπτά, η δημιουργία ενός σχεδίου για περιεχόμενο με στρατηγική απαιτεί χρόνο, διαχείριση και δημιουργικότητα. Η συμβουλή μας είναι ότι, παρόλο που τα κοινωνικά δίκτυα απαιτούν γρηγοράδα, μερικές φορές οι καλές ιδέες χρειάζονται χρόνο.

Follow their instagram account: https://www.instagram.com/inandoutbarcelona/

Επιστροφή στο ιστολόγιο