Βιταμίνη D: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Βιταμίνη D: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

γράφει η Κατερίνα Γκίλη

Η βιταμίνη D συχνά αποκαλείται και βιταμίνη του ήλιου, καθώς συντίθεται στο δέρμα μας κατά την έκθεση μας στον ήλιο. Η βιταμίνη D διαφέρει από τις υπόλοιπες βιταμίνες, καθώς τις περισσότερες βιταμίνες δεν μπορεί να τις παράγει ενδογενώς ο οργανισμός μας. Ωστόσο, μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στην πρόσληψη βιταμίνης D από ορισμένα τρόφιμα.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D;

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D αποτελούν τα λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σαρδέλες, πέστροφα και ρέγγα ,το μουρουνόλαδο και τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D  όπως η μαργαρίνη , τα δημητριακά πρωινού και το γάλα. Μικρότερες ποσότητες βιταμίνης D που διαφέρουν ανάλογα με την εποχή είναι ο κρόκος αυγού, το κρέας, τα εντόσθια και το γάλα.

ΣΕ ΤΙ ΒΟΗΘΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D;

H βιταμίνη D μαζί με το ασβέστιο και τον φώσφορο συμβάλει στην υγεία των οστών, των μυών και των δοντιών. Η σημαντικότητά της σχετίζεται με την προστασία της μυϊκής δύναμης και την πρόληψη ραχίτιδας στα παιδιά ή οστεομαλάκυνσης στους ενήλικες. Τέλος, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά.

Extra info: Οι ενήλικες που δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D μπορούν αναπτύξουν οστεομαλακία. Αυτό κάνει τα οστά μαλακότερα, καθώς τα μέταλλα που χρειάζονται για να τα διατηρήσουν δυνατά δεν μπορούν να απορροφηθούν από τα οστά. Τα άτομα με οστεομαλακία νιώθουν πόνο στα οστά και μυϊκή αδυναμία.

ΠΟΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ;

Οι ενήλικες μέχρι την ηλικία των 50 ετών χρειάζονται 5 μg/ημέρα ενώ μετά τα 50 έτη οι απαιτήσεις αυξάνονται και στα δύο φύλα. Επίσης, οι ημερήσιες ανάγκες στα παιδιά , στις εγκύους και στις θηλάζουσες  αντιστοιχούν σε 5 μg/ημέρα. Μερικά παραδείγματα κάλυψης της ημερήσια ανάγκης 5 μg βιταμίνης D αποτελούν ΄τα 150 g μανιτάρια, 250 g βοδινό συκώτι ή 20 g ψητής ρέγγας.

Πηγή εικόνας: https://unsplash.com/photos/I28KoP7YM7U

ΠΟΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ;

Οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από  ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες από Ισλαμικές χώρες που φορούν φερετζέ, τα μελαχρινά άτομα, τα άτομα με ανεπαρκή απορρόφηση λίπους, άνθρωποι που ζουν σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη και όσοι δουλεύουν σε επαγγέλματα που εμποδίζουν την έκθεση στον ήλιο. Οι απαιτήσεις ,λοιπόν, για εξωγενή χορήγηση βιταμίνης D εξαρτώνται κυρίως από την διάρκεια της έκθεσης μας στον ήλιο , την ένταση του ήλιου και το χρώμα δέρματος.

Θυμήσου ότι ,παρά την εξωγενή πρόσληψη βιταμίνης D ,η κυριότερη πηγή της παραμένει ο ήλιος, γι΄αυτό φρόντισε να απολαμβάνεις τις ηλιόλουστες μέρες όσο το δυνατόν περισσότερο ιδίως κατά τις ώρες 11 με 4 που η ένταση του ήλιου είναι μεγαλύτερη και φορώντας πάντα μια ήπια αντηλιακή κρέμα.

Πηγή: Unsplash

Wellness time of the day

Αν είστε ακόμα εδώ και έχετε αφιερώσει κάποιο χρόνο για να διαβάσετε αυτό το κείμενο, ίσως σας αρέσει και αυτή η playlist, την οποία θα ακούσετε στη συνέχεια της ημέρας σας!

Η επίσημη διατροφική σελίδα της Κατερίνας είναι η mind your body! Εκεί μπορείτε να ενημερώνεστε για περισσότερα άρθρα και διατροφικές συμβουλές.

You read a text written by:
-Η Κατερίνα Γκίλη είναι τελειόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκτελέσει την πρακτική της άσκηση στο Γενικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Γεώργιος Γεννηματάς , δίνοντας της εμπειρία σε κλινικά περιστατικά. Παράλληλα είναι κάτοχος επαγγελματικού διπλώματος στους latin χορούς αναγνωρισμένο από την Ε.Χ.Ο.Ε. (Εθνική Χοροαθλητική Ομοσπονδία Ελλάδος) και πιστοποιημένη zumba instructor.
Επιστροφή στο ιστολόγιο