Breath, Health + Nature

Breath, Health + Nature

γράφει η Κατερίνα Καραβαγγέλη

Με αφορμή την κατάσταση που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο και γνωρίζοντας εμπειρικά το πόσο θεραπευτικά λειτουργεί η συνειδητή αναπνοή, θέλησα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις και θεωρίες γύρω από το αρχέτυπο της υγείας μέσα από αυτό το κείμενο.

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η υγεία αφορά κάθε άνθρωπο που θέλει να έχει μία ποιότητα ζωής. Αφορά εμένα, αφορά εσένα, αφορά ένα σύνολο. Έννοια οικουμενική. Λέξη που το 2020 και το 2021 είχε την «τιμητική» της. Δυστυχώς, με μία απόχρωση γκρι, που σύντομα θα αλλάξει χρώμα.

Αναπνοή. Αναπνοή. Αναπνοή. Τα εφτά γράμματα που σηματοδοτούν την έναρξη της ζωής.

Μπορούμε να επιβιώσουμε για εβδομάδες χωρίς τροφή και λίγες μέρες χωρίς νερό, αλλά χωρίς οξυγόνο δεν αντέχουμε ούτε λίγα λεπτά! Αυτή η συμπαντική αλήθεια αποδεικνύει και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η αναπνοή στη ζωή μας. Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι η διαδικασία πρόσληψης οξυγόνου ανήκει στις ακούσιες λειτουργίες του οργανισμού. Όσοι, όμως, ασχολούνται με τις πρακτικές της γιόγκα και του διαλογισμού υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της συνειδητής αναπνοής.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί; Φανταστήκατε ποτέ ότι τα αρχικά της λέξης υγεία μπορεί να σκιαγραφούν τα πέντε στοιχεία της φύσης;

Σύμφωνα με τη θεωρία των πέντε στοιχείων τα πάντα γύρω μας και μέσα μας αποτελούνται από διαφορετικές αναλογίες των στοιχείων αυτών. 

Γη- Νερό- Φωτιά- Αέρας-Αιθέρας
Η βάση της αρχαίας ελληνικής και της κινεζικής ιατρικής, αλλά και η βάση πολλών φιλοσοφικών-πνευματικών συστημάτων από διαφορετικές παραδόσεις που επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας, είναι η θεωρία των πέντε στοιχείων. 
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να δούμε τη συσχέτιση της λέξης υγιεία (η αρχική μορφή της λέξης, αργότερα απλοποιήθηκε και έγινε υγεία) και των πέντε στοιχείων. 
Υ= Ύδωρ
Γ= Γαία
Ι= Ιερό (αιθέρας, ιερό πυρ ή κενό)
ΕΙ= Ειλί (φωτιά)
Α= Αήρ
Το αρχέτυπο "υγιεία", λοιπόν, δεν είναι άλλο από την τέλεια σύνθεση, την τέλεια αναλογία των πέντε στοιχείων, με αποτέλεσμα τη συμπαντική εναρμόνιση και την ευθυγράμμιση.
Η καλλιέργεια της επίγνωσης απλών διεργασιών που το σώμα μας εκτελεί με τόση σοφία για εμάς κάθε δευτερόλεπτο, όπως είναι η αναπνοή, όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει τις λειτουργίες αυτές, αλλά και να αποτελέσει και ένα συνειδησιακό άλμα, που θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας.

Photos: Christiana Athanasiadou
Π-ΝΟΗ, δηλαδή η «Πύλη του Νου»
Η πνοή είναι η πύλη που μας οδηγεί στα ανώτερα Νοητικά μας πεδία. Πνοή είναι η πύλη, το άνοιγμα της οποίας μας δίνει πρόσβαση στα ανώτερα ιερά επίπεδα της ύπαρξής μας. Αναπνοή σημαίνει τη διαδικασία αυτή του εαυτού, απαραίτητη για την εξελικτική πορεία μας, απαραίτητη για την ολοκλήρωση του έργου της αιώνιας ύπαρξής μας. Ο θείος σπόρος που υπάρχει μέσα σε όλους μας είναι αιώνιος- σταθερός- ακίνητος και μας περιμένει να διαλύσουμε τα πέπλα της άγνοιας που μας διαχωρίζουν με αυτόν. Τα πέπλα αυτά είναι κυρίως ενεργειακά αποτυπώματα που προέρχονται από δικές μας συμπεριφορές, παγιωμένες πεποιθήσεις, δικές μας σκέψεις ή κοινωνικές προβολές, δηλαδή σκέψεις άλλων.
Οι περισσότεροι άνθρωποι συναντούν μεγάλη δυσκολία να ελέγξουν τις σκέψεις τους όταν κάνουν προσπάθεια να «συμμαζέψουν» το μυαλό τους. Ένας λόγος που η συνειδητή αναπνοή έχει γίνει πολύ δημοφιλής μέσα από τις τεχνικές διαλογισμού και γιόγκα, όπως προανέφερα, είναι γιατί όταν κάποιος αναπνέει συνειδητά, δεν χρειάζεται να κάνει κάποια προσπάθεια να απαλλαχθεί από τις σκέψεις του- αυτές σιγά- σιγά εξαφανίζονται. Αρκεί κάποιος να στραφεί στην αναπνοή του και οι σκέψεις σωπαίνουν.
Μετά από αυτή την εισαγωγική θεωρία ήρθε η ώρα να αναπνεύσουμε. Η παρακάτω άσκηση μπορεί να γίνεται συνέχεια και αποτελεί τη βάση για το σύνολο των ασκήσεων των αναπνοών. Έχει αποδειχθεί ότι η βασική αιτία της λανθασμένης αναπνοής είναι το γεγονός ότι δεν παρατηρούμε την αναπνοή την ίδια.
Παρατήρηση της αναπνοής - Άσκηση
Η παρατήρηση της αναπνοής αποτελεί το βασικό θεμέλιο της επίγνωσης της αναπνοής ως διαδικασία του εαυτού μας. Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν την αίσθηση του αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται από τα ρουθούνια μας, χωρίς να προσπαθούμε να μεταβάλλουμε τον ρυθμό της, χωρίς να θέλουμε να αλλάξουμε κάτι. Η άσκηση αυτή είναι απλώς η παρατήρηση της κίνησης, της δράσης του αέρα μέσα στον οργανισμό μας. Σκοπός της άσκησης είναι η μετάβαση από τη στοματική στη ρινική αναπνοή. Έχει άμεση επιρροή στο νευρικό σύστημα και βοηθάει στη συγκέντρωση και τη χαλάρωση. 
Είτε είσαι στο σπίτι, είτε στο δρόμο, είτε σε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς, μπορείς ανά πάσα στιγμή να ανατρέξεις σε αυτή την απλή άσκηση. Κλείσε για λίγο τα βλέφαρα και αφέσου στην απόλαυση μίας συνειδητής αναπνοής.
«Δεν χρειαζόμαστε περισσότερες γνώσεις, αλλά περισσότερη σοφία. Και η σοφία προέρχεται από την παρατήρηση.» -Σιντάρτα

Με αγάπη,
Κατερίνα.

Υ.Γ. Το παρόν άρθρο εμπνέεται και βασίζεται στο βιβλίο « Η τέχνη της αναπνοής», του Αναστάσιου Τσίπηρα, εκδόσεις Δίον. Ένας πρακτικός οδηγός ευεξίας που συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους. 

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.