Πρωινός Διαλογισμός | Ένα δώρο στον εαυτό σας

Πρωινός Διαλογισμός | Ένα δώρο στον εαυτό σας

Γράφει η Βίβιαν Πράτανου

Καταρχάς, σε όσους αποφασίσατε να αφιερώσετε λίγα λεπτά και διαβάζετε αυτό το κείμενο, προτείνουμε παράλληλα να ακούσετε την ακόλουθη playlist.

Όσα, μοιραζόμαστε παρακάτω μαζί σας είναι μία εισαγωγή στον κόσμο του διαλογισμού και της γιόγκα, που ελπίζουμε να εξερευνήσουμε μαζί σας στη συνέχεια, τόσο μέσω του blog, όσο και του περιοδικού. Για αρχή σκεφτήκαμε πως το παρακάτω κείμενο ίσως αποτελέσει την αφορμή για ένα ξεκίνημα ακόμη και για τους αρχάριους αναγνώστες μας, που ίσως τους ενδιαφέρει αυτός ο τομέας! Η γιόγκα άλλωστε προσπαθεί το ποθητό για όλους : να συνδέσει αρμονικά το πνεύμα με την αναπνοή και το σώμα. Παρακάτω ξεκινάμε δίνοντας βαρύτητα στο πνεύμα και τη διαδικασία της αυτοσυγκέντρωσης.

LET'S GET STARTED...

Ο διαλογισμός (λέξη σύνθετη: από το ρήμα "διαλογίζομαι" (διά + λέγω, που σημαίνει συλλογίζομαι-σκέφτομαι 1. από το Διαλογισμός = η κατά νου σκέψης  λογισμός, 2. μία άλλη ετυμολογία της λέξης είναι: Δια-λογισμός = ο λογισμός του Δία - Δια του Λογισμού), μαζί με τις τεχνικές αναπνοής (pranayama) και τις asanas (στάσεις σώματος), φτιάχνουν τα 3 συστατικά μιας πρακτικής της yoga. Μέσα από τη yoga μπορούμε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα ευλύγιστο και δυνατό σώμα, συγκέντρωση του νου και ισορροπία.

Γιατί να επιλέξετε τον πρωινό διαλογισμό:

Μια μικρή πρακτική του διαλογισμού κατά προτίμηση τις πρώτες πρωινές ώρες, μάς βοηθά να δημιουργήσουμε ηρεμία στο μυαλό και το σώμα, να εστιάσουμε τη προσοχή στον εαυτό μας, να νιώσουμε έτοιμοι ώστε να οργανώσουμε τη μέρα μας και τέλος να βελτιώσουμε την ψυχολογία και τη διάθεση μας.  

Πάρτε, λοιπόν, λίγα λεπτά αφού ξυπνήσετε και προτού ξεκινήσετε τη μέρα σας…

  • Βρείτε ένα ήσυχο και κατά προτίμηση φωτεινό μέρος στο σπίτι (γίνεται ακόμα και στο κρεβάτι).
  • Καθίστε σε μια άνετη θέση - οκλαδόν ή σε θέση πεταλούδας (πέλματα ενωμένα) - και κρατήστε ίσια την σπονδυλική σου στήλη (εναλλακτικά, αν δυσκολεύεστε, ακουμπήστε σε μια επιφάνεια τη πλάτη σας).
  • Οι παλάμες είναι τοποθετημένες επάνω στα γόνατα ανοιχτές προς τον ουρανό ή σε chin mudra (o δείκτης μας, το ‘’εγώ’’ δηλαδή, υποκλίνεται και ακουμπά κάτω από τον αντίχειρα μας [Ολότητα] ως σύμβολο σοφίας - φωτογραφία στο τέλος του κειμένου).
  • Τα μάτια μπορούν αβίαστα να παραμείνουν κλειστά.
  • Προσπαθήστε να φέρετε τη προσοχή σας στην αναπνοή, παίρνοντας βαθιές και αργές αναπνοές και εκπνοές από τη μύτη, γεμίζοντας με αέρα τη κοιλιά.
  • Μείνετε σε αυτή τη θέση του διαλογισμού περίπου για 7-10 λεπτά για αρχή.
  • Είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν σκέψεις, αγωνίες, εικόνες, πράγματα δηλαδή, που είναι ικανά να σας διακόψουν από αυτήν την προσπάθεια. Μην προσπαθήσετε να πολεμήσετε αυτές τις σκέψεις, χαλαρά μόνο μπορείτε να τις προσπεράσετε.
  • Όταν νιώσετε έτοιμοι ανοίξτε σιγά σιγά τα μάτια σας και γυρίστε πίσω στην πραγματικότητα.
  • Πάρτε μια μεγάλη εισπνοή φέρνοντας τα χέρια ψηλά πάνω από το κεφάλι με τις παλάμες ενωμένες και στην επόμενη εκπνοή φέρτε τα χέρια στο κέντρο της καρδιάς, χαμηλώστε το κεφάλι σας και χαμογελάστε!

Μένοντας και εξασκώντας τη μικρή αυτήν πρακτική του διαλογισμού κάθε μέρα, σύντομα θα μάθετε να ακούτε τις πραγματικές ανάγκες του εαυτού σας, θα έρθετε πιο κοντά στο κέντρο σας (απόλυτα κενοί από τον εαυτό μας και τον φλύαρο νου μας, άλλα γεμάτοι από τον ευγενή κραδασμό της ύπαρξης) και ίσως να σας αγαπήσετε λίγο περισσότερο!

Αφιερώστε, λοιπόν, 10 λεπτά πριν πιείτε τον πρωινό καφέ ή τσεκάρετε τα εισερχόμενα μηνύματα, σε εσάς τους ίδιους προσπαθώντας να βρείτε την κατάλληλη ενέργεια που θα σας συντονίσει καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας με την επιτυχία όσων επιδιώκετε.

Εξάλλου, η δύναμη ξεκινάει από μέσα μας!

Καλή αρχή της ημέρας σας!
Namaste

Αν σας άρεσε αυτή η πρώτη επαφή με τον κόσμο του διαλογισμού θα χαρούμε να μας το πείτε και να μοιραστούμε μαζί σας ορισμένα λόγια, που μπορείτε να προσαρμόσετε και να επαναλαμβάνετε ανάλογα με τις ανάγκες και το ρυθμό σας!

 Chin Mudra

 
EXTRA TIP:

Πριν την ώρα του διαλογισμού, μπορείτε να προσαρμόσετε το χώρο ούτως ώστε να είναι άνετος και αναπαυτικός, οικείος και ζεστός.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο μαξιλάρι, ή να ανάψετε κάποιο αρωματικό κερί.

Λίγα λόγια για τη Βίβιαν...

Η Βίβιαν είναι πτυχιούχος καθηγήτρια κλασσικού μπαλέτου, αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Διδάσκει σε παιδιά κ ενήλικες από το 2014. Η αγάπη της για την κίνηση και τον συντονισμό σώματος, μουσικής και νου την έφερε στον κόσμο της yoga. Ασχολείται από το 2015, γνωρίζοντας πολλούς δασκάλους και η ανάγκη της για γνώση και μετάδοση εμπειριών την οδήγησε στο House of Yoga στην Γλυφάδα απ' όπου και πιστοποιήθηκε ως yoga instructor με το πρώτο της πτυχίο (200 RYT). Η yoga που της ταίριαξε περισσότερο είναι η Vinyasa Flow καθότι συνδυάζει με τον πλέον αρμονικό τρόπο την κίνηση με την αναπνοή, κάτι που την φέρνει ακόμα πιο κοντά στην αγάπη της για τον χορό. 

Επιμέλεια κειμένου: Χριστιάνα Αθανασιάδου

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.