International Women's Day

International Women's Day

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας θυμόμαστε γυναίκες που επηρέασαν σημαντικά τον κόσμο μας. Θυμόμαστε γυναίκες το έργο των οποίων ήταν καθοριστικό για την πορεία της κοινωνίας, αλλά και της ανθρωπότητας. Τις θαυμάζουμε και βρήκαμε μία ημέρα να εκδηλώσουμε τον θαυμασμό αυτό!

Η σημερινή ημέρα, βέβαια, είναι μία ευκαιρία η καθεμιά γυναίκα ξεχωριστά να επικροτήσει τον εαυτό της για όσα έχει καταφέρει, να θαυμάσει τα επιτεύγματα που έχει πετύχει, μικρά ή μεγάλα. Να αναλογιστεί τις νίκες της, αλλά και τις ήττες. Είναι όλες τους σπουδαίες και όλα κάτι μας έχουν μάθει.

"Οι πληγές είναι παράσημα." Μελίνα Μερκούρη.

Μερικές από αυτές...

Malala Yousafzai: Η Μαλάλα γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στο Πακιστάν. Της έχει απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης για το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

“Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο κι ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Η εκπαίδευση είναι η μοναδική λύση. Η Παιδεία πάνω απ’ όλα!”.

Μελίνα Μερκούρη: Έφυγε από τη ζωή στις 6 Μαρτίου 1994. Απαράμιλλη γοητεία και πνεύμα ελεύθερο πρωταγωνίστησε στον καλλιτεχνικό και στον πολιτικό χώρο.

Η ημέρα του θανάτου της έχει καθιερωθεί προς τιμήν της ως παγκόσμια ημέρα πολιτισμού από την UNESCO, ως ένδειξη της διεθνούς αναγνώρισης του έργου της.


Simonde Beauvoir: Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος, διανοούμενη, ακτιβίστρια και η ιδρύτρια του φεμινισμού.


Margaret Hamilton: Χάρη στον κώδικά της πήγαμε στο φεγγάρι. Μηχανικός συστημάτων και ιδιοκτήτης επιχείρησης, γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1936.

Valentina Tereshkova: Η πρώτη γυναίκα αστροναύτης, ταξίδεψε στο διάστημα. Αυτό το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στις 16 ως τις 19 Ιουνίου 1963.

Ίντιρα Γκάντι: Η πρώτη και μοναδική πρωθυπουργός της Ινδίας! Το όνομά της είναι ταυτισμένο με το φεμινισμό, τη γυναικεία μαχητικότητα, το δυναμισμό και εσφαλμένα με τον Μαχάτμα Γκάντι του οποίου θεωρείται κόρη.

Μαρί Κιουρί: Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ και όχι μόνο μία φορά! Έγινε γνωστή για την ανακάλυψη του ραδίου και τις μελέτες για τη ραδιενέργεια. Στις 10 Δεκεμβρίου 1903 κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για τη δουλειά της πάνω στη ραδιενέργεια.

“Δεν πρέπει να φοβόμαστε, μόνο να προσπαθούμε να κατανοήσουμε”.

Μία λαμπρή επιστήμονας, μία γυναίκα που έμεινε στην ιστορία για το σπουδαίο έργο της και τις καθοριστικές της ανακαλύψεις στην πορεία την ανθρωπότητας.

Μaya Αngelou: Αμερικανίδα ποιήτρια, τραγουδίστρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των πολιτών και καθηγήτρια πανεπιστημίου. Έχει επηρεάσει σημαντικά με το πνευματικό της και το κοινωνικό της έργο!

"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία από το να 'χεις μέσα σου μια ιστορία ανείπωτη."

Marsha P. Johnson: Αφρο-αμερικανίδα ντραγκ κουίν, ιερόδουλη και ακτιβίστρια της απελευθέρωσης των ομοφυλοφίλων, θεμελίωσε τα δικαιώματα των τρανς γυναικών.

Katherine Johnson: Η μαθηματικός της NASA, έκανε τους υπολογισμούς για την αποστολή στη σελήνη.

Back to blog