Tell the wolves I’m home | AIDS day

Tell the wolves I’m home | AIDS day

 Γράφει η Ειρήνη Αθανασοπούλου

Επιμέλεια κειμένου: Χριστιάνα Αθανασιάδου

Μπορεί ο Δεκέμβριος να είναι ο πιο γιορτινός και “ζεστός” μήνας του χρόνου, είναι, όμως, και η στιγμή να ξαναφέρουμε στο μυαλό μας το θέμα του AIDS με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στη 1 Δεκεμβρίου. Μιας και στο blog μαζί, λοιπόν, θα μιλάμε για βιβλία, βρήκαμε και σας προτείνουμε δύο βιβλία τα οποία μιλούν για την ασθένεια του AIDS.

Το πρώτο βιβλίο που ξεχωρίσαμε είναι το Tell the wolves I’m home. Πρόκειται για την ιστορία ενός 14χρονου κοριτσιού, του οποίου ο θείος πεθαίνει από AIDS τη δεκαετία του ‘80 και τη φιλία που εκείνη αναπτύσσει με τον σύντροφό του. Το κορίτσι ανακαλύπτει την αναγνώριση και αποδοχή του θείου της από όλη την καλλιτεχνική κοινότητα της εποχής του, ενώ γρήγορα συνειδητοποιεί  πόσο λίγα πράγματα γνωρίζει ο κόσμος της εποχής για το AIDS και πόσο δύσκολα μιλάει για αυτό. Ουσιαστικά, ακολουθούμε τη διαδρομή που διανύει το κορίτσι, καθώς προχωρά σταδιακά στην ανακάλυψη του κόσμου και του ίδιου της του εαυτού.

Το βιβλίο δημοσιεύτηκε το 2012 και δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.

 

Το δεύτερο βιβλίο που προτείνουμε σε όσους από εσάς ενδιαφέρει η συγκεκριμένη θεματογραφία είναι το Αντίο, AIDS, το οποίο δημοσιεύτηκε το 2010 και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ. Πρόκειται για μία αυτοβιογραφία, καθώς η συγγραφέας που υπήρξε οροθετική κατάφερε να ξεπεράσει την ασθένεια.

“Η ιστορία μου τυχαίνει να συμπίπτει με την ιστορία του AIDS μέχρι σήμερα, και φροντίζω να τις παραθέσω επάλληλα για να αποκτήσει το AIDS τις αληθινές του διαστάσεις. Δεν είναι παντοτινό, ούτε το τέλος είναι αναπόδραστο - για την ακρίβεια, εκείνο εξέπνευσε πριν από μένα. Πώς συνέβη αυτό;"

Παρακολουθούμε, λοιπόν, στο συγκεκριμένο βιβλίο όλη την πορεία της συγγραφέως προς την ίαση, όλους τους συμπαραστάτες της, αλλά και τα εμπόδια που βρέθηκαν στον δρόμο της.

Το πιο σπουδαίο μήνυμα που διαδίδεται μέσα από το βιβλίο αυτό είναι πως: “Ο γίγαντας έχει πήλινα πόδια! Κοιτάξτε τον!”

Είναι γνωστό πως το AIDS αποτέλεσε για χρόνια ασθένεια taboo! Τόσο η επιστήμη όσο και η κοινωνία το αντιμετώπιζαν με δισταγμό και ίσως με φόβο. Φόβο για το άγνωστο; Ποιος ξέρει…

Το θέμα είναι πως χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο περιθωριοποιήθηκαν ή απομονώθηκαν λόγω της ασθένειας αυτής. Χρόνια μετά το σκηνικό αυτό έχει αλλάξει κατά πολύ, καθώς το AIDS πέρα από όνομα έχει και θεραπεία. Ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι δε σιωπούν, αλλά βγαίνουν μπροστά και μοιράζονται τις μάχες τους. Έτσι, δίνουν δύναμη και κουράγιο στους συνανθρώπους τους να αποτινάξουν το στίγμα της ασθένειας τους.

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη διάγνωση, αλλά και στην πρόληψη και στην ενημέρωση γύρω από τον ιό HIV είναι το Checkpoint (Κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης). Με ένα απλό ραντεβού στον χώρο τους (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) μπορείτε να εξεταστείτε με μία σταγόνα αίμα από το δάχτυλο, γρήγορα, εμπιστευτικά και δωρεάν, για HIV και ηπατίτιδες Β και C και να συζητήσετε με το εξειδικευμένο προσωπικό για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: mycheckpoint.gr

Σχετικά με τη δράση αυτή σας προτείνουμε το βίντεο του Πυθαγόρα Κ. Ελευθεριάδη (@pythagoreiotheorima) ο οποίος σε συνεργασία με το checkpoint απαντά σε ερωτήσεις συνδρομητών του.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ.

Κάθε δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε απαιτεί κουράγιο, υπομονή και δύναμη. Γι αυτό ίσως το πιο σημαντικό από όλα είναι να αισθάνεσαι σίγουρος για τον εαυτό σου, να τον αγκαλιάζεις και να τον προσέχεις.

Έτσι, ξεχωρίσαμε 3 Podcast αυτοεκτίμησης τα οποία σας προτείνουμε να εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα και ελπίζουμε να σας βοηθήσουν, όπως βοήθησαν και εμάς.

  1. Affirmation Pod
  2. Tiny leaps, big changes
  3. Becoming wise
You read a text written by:

Η Ειρήνη Αθανασοπούλου αγαπά τα βιβλία, τη θάλασσα και τα ηλιοβασιλέματα. Στόχος της είναι να ταξιδεύει όσο αντέχει. Απολαμβάνει να γεμίζει την ημέρα της με πράγματα που την κάνουν δημιουργική, ωστόσο πάντα στο τέλος της φροντίζει να είναι με αγαπημένους ανθρώπους και ένα ποτήρι κρασί. Ονειροπόλα, χαμογελαστή και όπως συνηθίζει να λέει "there’s a crack in everything, that’s how the light gets in." Η Ειρήνη θα μοιράζεται κάποιες από τις προτάσεις και τις σκέψεις της για βιβλία (και άλλα) στο blog του YOKE. Ενώ αν είστε book lovers μπορείτε να διαβάζετε περισσότερες προτάσεις της εδώ.

Back to blog