DIY Home Spa

DIY Home Spa

Create a place you can live in. Τα απογεύματα ενός Σαββατοκύριακου, άλλοι απολαμβάνουν ένα καλό βιβλίο, άλλοι την μαγειρική με φίλους, ενώ κάποιοι άλλοι απολαμβάνουν τις τελετουργίες στο σπίτι, για παράδειγμα, τη διαλογιστική ενασχόληση με τα φυτά. Όσοι είστε wellness enthusiasts έχετε μάλλον ήδη αναγνωρίσει την αξία που έχουν ορισμένες συνειδητές στιγμές αποτοξίνωσης και αυτοφροντίδας στο σπίτι. Όταν η μέρα τελειώνει τα προβλήματα καλό είναι να μένουν έξω από την πόρτα του σπιτιού, δηλαδή να γίνεται κάποιο απαραίτητο unplug και μπορεί να έχει όποια μορφή του δώσουμε οι ίδιοι.

 Credits: Abnormal Concept

Σε αυτό το blogpost σε συνεργασία με το Abnormal Concept και εμπνευσμένοι από το Apothecary, θα μοιραστούμε μαζί σας ορισμένους απλούς τρόπους για να δημιουργήσετε τις συνθήκες ενός home spa ritual σε διάφορους τύπους σπιτιών.

Το Abnormal Concept είναι ένα design store που στοχεύει στην λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα σε όλα τα επίπεδα, έχοντας slow living goods και certified eco packaging. Στο Abnormal Concept βρίσκει κανείς τις ακόλουθες βασικές κατηγορίες: Homeware, Lifestyle, Vintage.

Do it yourself sessions.

Το spa είναι μία παλιά ιστορία που κάνει το ντεμπούτο του πολλούς αιώνες πριν και το όνομα του μάλλον προέρχεται από το “Salus per aqua”, που σημαίνει υγεία μέσα από το νερό. 

Ποιος είναι ο σκοπός και το νόημα του spa; Η ολική επαναφορά στο κέντρο. Η ανάκτηση της ψυχικής και της σωματικής ισορροπίας. Η ευεξία. Πρωταγωνιστής αυτής της διαδικασίας είναι ο νερό με όλες τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Τι μπορεί να περιέχει ένα spa; Θαλάσσια άλατα, αιθέρια έλαια, ζεστές πέτρες, μασάζ σώματος και προσώπου, θεραπείες με φύκια. Σήμερα και ενώ είναι ακόμα τα κέντρα αισθητικής κλειστά, το spa μπορεί να γίνει εβδομαδιαία συνήθεια.

We just need to turn off our notifications.

Ιδέες:

Η διαδικασία του home spa μπορεί να έχει όση διάρκεια εμείς διαθέσουμε και όσες ενέργειες εμείς επιλέξουμε. Σκοπός είναι η χαλάρωση και η απώλεια στρες κατά τη διάρκεια του! Μία ιδέα είναι να αφυπνίσουμε τις αισθήσεις μας και στη συνέχεια να αποσυμπιεστούμε.

 Credits: Abnormal Concept

Όραση: Ο φωτισμός προτείνουμε να είναι το ημίφως, άρα γαλήνιος και χαλαρωτικός. Αυτό για κάποιους είναι συνώνυμο με πρώτες πρωινές ώρες, όπου όλα είναι πιο ήσυχα και το φυσικό φως γεμίζει αθόρυβα τον χώρο μας χωρίς την ένταση από την οποία προσπαθούμε να ξεφύγουμε. Έτσι, μπορούμε να ξεκινήσουμε πιο ευχάριστα και με καθαρό μυαλό τη μέρα μας. Για άλλους πάλι ιδανική ώρα είναι το απογευματάκι ή και το βράδυ, χωρίς φυσικό φως στον χώρο, αλλά πιο ατμοσφαιρικά με τη βοήθεια θερμού φωτός από επιδαπέδιο φωτιστικό, ή ακόμα και με λάμπες που ντιμάρονται, ώστε να ελέγχουμε την ένταση στο επιθυμητό επίπεδο. Και στις δύο περιπτώσεις τα κεριά παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία συνθηκών χαλάρωσης.

Ακοή: εδώ θα βρείτε μία playlist με εμφανή calming effects.

Όσφρηση: Τα αρώματα που θα επικρατούν στον χώρο πρέπει να είναι φυσικά της αρεσκείας μας, αλλά παράλληλα να βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους χωρίς να μας προκαλούν ένταση. Όπως όλες οι στιγμές χαλάρωσης, ξεκινάμε ανάβοντας ένα κερί. Η επιλογή των αρωμάτων που θα επιλέξουμε πρέπει να σχετίζεται με τη χαλάρωση, επομένως προσανατολιζόμαστε σε έλαια και αρώματα με χαλαρωτικές ιδιότητες (όπως για παράδειγμα η λεβάντα).

Εμείς έχουμε επιλέξει το Third Eye Aromatherapy Pulse Oil, που περιέχει κρυστάλλους αμέθυστου και λεβάντα.

Αφή: Για αρχή επιλέγουμε να τοποθετήσουμε τα άκρα μας σε χλιαρό νερό. Πριν τα τοποθετήσουμε για χαλάρωση, κάνουμε γροθιές βάζοντας όλη μας την δύναμη στα χέρια και έπειτα τα αφήνουμε να αποσυμφοριστούν στο νερό.

Selfcare is medicine. Love is medicine. Home is medicine.

Προετοιμασία:

Spa στο μπάνιο για όσους διαθέτουν ένα ευρύχωρο μπάνιο με μπανιέρα για το home spa θα χρειαστούμε:

  • Βήμα 1ο: η οργάνωση του χώρου. Συμμαζεύουμε το μπάνιο μας. Προκειμένου να δημιουργήσουμε χώρο, πετάμε άχρηστες συσκευασίες και αποθηκεύουμε σε ένα ντουλάπι όσα δεν χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Έτσι, αμέσως ο χώρος θα αδειάσει και θα δίνει μια αίσθηση καθαριότητας και τις κατάλληλες συνθήκες για καθημερινές στιγμές αποσυμπίεσης.

  • Κατηγοριοποιούμε τα αντικείμενα που χρειαζόμαστε καθημερινά και έπειτα τα τοποθετούμε σε κάποιο καλάθι ή δίσκο με σκοπό να είναι συγκεντρωμένα όλα μαζί και να μπορούμε ευκολότερα να τα μετακινήσουμε.Το δικό μας αγαπημένο καλαθάκι είναι το Pink Braided Basket.

  • Στη συνέχεια μπορούμε να διακοσμήσουμε την μπανιέρα μας εύκολα και απλά. Σε μια μικρή πετσέτα τοποθετούμε όσα θα χρειαστούμε. Ένα κερί σε βάση και ένα μείγμα με άλατα είναι τόσο απαραίτητα όσο και αρκετά. Εμείς έχουμε επιλέξει ένα vegan και 100% φυσικό προϊόν με άλατα από αμέθυστο.

  • Γεμίζουμε την μπανιέρα μας -όχι μέχρι πάνω- με χλιαρό νερό και προσθέτουμε τα άλατα. Σ’ αυτή την περίπτωση θα χαλαρώσει όλο το σώμα.

Spa στο ντους, για να μην αφήσουμε εκτός όσους δεν έχουν μπανιέρα και γενικότερα το μπάνιο δεν είναι το asset place του σπιτιού σας. Υπάρχει τρόπος!

  • Οργανώνουμε την ντουζιέρα μας σωστά όσο μικρή και αν είναι! Επιλέγουμε μικρά μεταλλικά ραφάκια και εκμεταλλευόμαστε την παραμικρή γωνίτσα.
  • Δυό διπλωμένες καθαρές πετσέτες σ΄ ένα δίσκο με ένα κερί ακουμπισμένα σε κάποιο μικροέπιπλο ή ακόμα και πάνω στο κλειστό καπάκι τουαλέτας (για όσους πραγματικά δεν έχουν χώρο) θα δώσουν την αίσθηση του home spa.
  • Κρεμάμε ένα ματσάκι αρωματικά φυτά ή βότανα όπως για παράδειγμα ευκάλυπτο κάτω από το τρεχούμενο νερό της ντουζιέρας και αφήνουμε τους υδρατμούς να γεμίσουν άρωμα το χώρο.
  • Ξεχωρίζουμε έναν χώρο που είναι ενεργειακά καθαρός μέσα στο σπίτι, με ωραίο φωτισμό και μόλις βγούμε από το ντουζ μας μπορούμε να συνεχίσουμε χρησιμοποιώντας μία λεκάνη για spa άκρων.

Spa για δύο, αυτό μπορεί να είναι win-win συγκυρία. Αν ο/η σύντροφος σας ή ένας φίλος έχει διάθεση να περάσετε τις στιγμές χαλάρωσης μαζί, τότε θα μπορέσετε σίγουρα να χαλαρώσετε ακόμα περισσότερο.

  • Σε αυτήν την περίπτωση, δε θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο το λουτρό, αλλά ίσως το μασάζ και ασκήσεις χαλάρωσης.
  • Προηγείται ένα χαλαρωτικό ντους.
  • Θα χρειαστούμε δύο λεκάνες για spa άκρων.
  • Στη συνέχεια μπορείτε εναλλάξ να τοποθετήσετε τις καυτές πέτρες σε μήκος του χεριού ή του ποδιού, ενώ ξαπλώνει το άλλο άτομο.
  • Χρησιμοποιώντας λάδι θα μπορέσετε να κάνετε μασάζ με απαλές κινήσεις σε αυχένα, καρπούς, παλάμη και μέση.

Η διαδικασία:

Αποφασίστε που θα εστιάσετε αυτήν την ώρα χαλάρωσης. Δε γίνονται όλα μαζί! Αν διαθέσετε μία περίπου ώρα, θα χρειαστείτε 10-15’ για να οργανώσετε το χώρο σας. Να βάλετε την μουσική και να αρχίσετε να μπαίνετε στο relaxation mode. Βράζετε λίγο νερό μέσα στο οποίο τοποθετείτε τις πέτρες που θα χρησιμοποιήσετε (μπορούν να είναι και απλές πέτρες της θάλασσας). Μόλις είστε έτοιμοι, γεμίζετε με νερό την λεκάνη και τοποθετείτε προσεκτικά τα άκρα σας. Μπορείτε να μπείτε λίγο πιο βαθιά κλείνοντας τα μάτια σας και προσπαθώντας να σκεφτείτε πως πραγματικά αισθάνεστε αυτή τη στιγμή. Ό,τι έχει γίνει σήμερα, αποτελεί παρελθόν και όποια σκέψη προσπαθήσει να σας αποσυντονίσει, απλώς αγνοήστε την. Μόλις νιώσετε πως έχετε χαλαρώσει μία περιοχή, βγάζετε προσεκτικά, σκουπίζετε και βάζετε λίγο από αρωματικό έλαιο που έχετε επιλέξει. Αν ανήκετε στην κατηγορία spa για δύο ίσως χρειαστείτε περισσότερο χρόνο προκειμένου να χαλαρώσουν και τα δύο άτομα εξίσου.

Για το τέλος:

Για κλείσιμο αυτής της διαδικασίας εμείς θα σας προτείνουμε λίγα λεπτά επαναφοράς και ακινησίας. Τα yogis την ξέρουν ως “savasana”. Ορίζεται ως η θέση που μας αφήνει να δεχτούμε τα ευεργετήματα του τι προηγήθηκε. Η χαλάρωση είναι ίσως η πιο δύσκολη θέση, νοητικά κυρίως. Μέσω της ακινησίας επιθυμούμε πλήρη ηρεμία σώματος και νου, γαλήνια και ήρεμη αναπνοή. Στη ζωή και τη καθημερινότητα έχουμε μάθει συνεχώς να τρέχουμε, έχοντας την αγωνιά να προλάβουμε τα πάντα, εμείς με όλα όσα σας προτείναμε προηγουμένως και με τη savasana για κλείσιμο θέλουμε να οραματιστούμε λίγα λεπτά στο τέλος της ημέρας για τον εαυτό. Να στραφούμε ‘’προς τα μέσα’’. Να κλείσουμε τα μάτια για λίγα λεπτά μετά το home spa και να κρατήσουμε αυτή τη μικρή παύση ως σημείο αναφοράς.

Αν κάνετε αυτή τη διαδικασία βράδυ, με τη στάση της savasana για κλείσιμο ενδεχομένως θα χαλαρώσετε τελείως και θα νιώσετε έτοιμοι για ύπνο. Αν επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία πρωί, εκμεταλλευτείτε την ως στιγμή καθαρισμού και οργάνωσης για την ημέρα που ακολουθεί.

Extra tip: Κατά τη savasana μπορείτε να χρησιμοποιήσετε eye pillow, που σας βοηθάει να ενβαθύνετε τη χαλάρωση σας. Ενώ αν είστε έτοιμοι για ύπνο ένα sleep spray, που θα σας βοηθήσει να κάνετε έναν ευχάριστο ύπνο. Το Narumae Sleep Spray έχει αυτό το όνομα γιατί "Narumae" σημαίνει "ξαπλώνω και πάω για ύπνο".

 Thank you for reading dear Yoker! See you soon!

This is a text written by Christiana, Helena and Vivian.

Back to blog