Τηλεργασία και διατροφή

Τηλεργασία και διατροφή

WELLNESS

editor: Katerina Gili

Μια από τις σημαντικές αλλαγές που έχει φέρει η πανδημία στις ζωές μας είναι και η τηλεργασία. Η τηλεργασία μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες είτε με την παράλειψη γευμάτων, είτε με υπερκατανάλωση φαγητού, καθώς η πρόσβαση στο φαγητό, όσο βρισκόμαστε στο σπίτι καθίσταται πανεύκολη.
Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές, ώστε να αποφύγετε τυχόν αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες, που θα επιφέρουν ανεπιθύμητες μεταβολές στο βάρος σας.

  • Προγραμματίστε τόσο τα γεύματα όσο και τα σνακ σας. Κάνοντας ένα ισορροπημένο πλάνο για το είδος φαγητού που θα καταναλώσετε, αλλά και για τις ώρες της κατανάλωσης του, εξασφαλίζετε την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και τη ρύθμιση της πείνας αντίστοιχα. (Εάν χρειαστεί, ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι στο τηλέφωνό σας, για να σας υπενθυμίσει να σηκωθείτε και να φάτε κάτι.)
  • Τακτοποιήστε τις μερίδες των γευμάτων που θα καταναλώσετε κατά τη διάρκεια της δουλειάς σας σε τάπερ, όπως θα κάνατε αν εργαζόσασταν στο γραφείο. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην ξεφύγετε από το πρόγραμμά σας.
  • Προσπαθήστε να καταναλώσετε τα γεύματα σας κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων που έχετε προγραμματίσει και όχι καθώς εργάζεστε μπροστά στην οθόνη. Όταν τρώμε μπροστά στην οθόνη (αυτό ισχύει γενικά για οποιαδήποτε οθόνη κινητού, τηλεόρασης, υπολογιστή ), η προσοχή μας αποσπάται και μπορεί να οδηγηθούμε σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού και μείωση του αισθήματος κορεσμού.
  • Αποφύγετε να εργάζεστε στον χώρο της κουζίνας. Η θέα του ψυγείου και του φαγητού ενεργοποιεί την επιθυμία μας για φαγητό και είναι πιο πιθανή (για να μην πούμε σίγουρη) η παραπανίσια κατανάλωση φαγητού.
  • Εστιάστε στην κατανάλωση πρωτεϊνών (ψάρι, κοτόπουλο, αυγά, μοσχάρι, όσπρια ), φυτικών ινών (προϊόντα ολικής, καστανό ρύζι, φρούτα, λαχανικά) και υγιεινών λιπών (ξηροί καρποί, ψάρια, ελαιόλαδο, αβοκάντο).
  • Αποφύγετε την κατανάλωση fast food ως γεύματα ή την κατανάλωση προϊόντων, όπως πατατάκια, μπισκότα, σοκολάτα κ.α. ως σνακ.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι. Φροντίστε να έχετε συνέχεια ένα μπουκάλι με νερό δίπλα σας, ώστε να μην ξεχνάτε την κατανάλωση νερού. Η αφυδάτωση, συχνά, προκαλεί πονοκεφάλους και κόπωση, συμπτώματα τα οποία σίγουρα δε σας βοηθούν να φέρετε εις πέρας τον φόρτο της εργασίας σας.
Ένα θρεπτικό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, στη συγκέντρωση και στην παραγωγικότητα σας.

Για περισσότερες ιδέες, συνταγές και tips: www.instagram.com/mindyourbody_katerinagili/

Back to blog