lessons from plants + 1 plant based recipe

lessons from plants + 1 plant based recipe

editor: Christiana Athanasiadou

Η πορεία ζωής που διασχίζει ένα φυτούλι είναι φανταστική! Έχει πολλά να μας μάθει αν θελήσουμε να τα προσέξουμε. Αυτήν την άνοιξη και καθώς άρχισα να φτιάχνω το μπαλκόνι μου, σκέφτηκα ποιο φυτό θα μπει που και ποιο ταιριάζει με ποιο, ποια θα κάνουν καλή παρέα και ποια λίγο λιγότερο. Έτσι, σκεφτόμουν και μιλούσα για αυτά σα να είναι φίλοι μεταξύ τους ή δικά μου παιδιά. (Υπερβάλλω, καλώς. Προχωράμε.)

DO IT LIKE A PLANT

Ποια είναι τα μαθήματα ζωής που μας δίνει ένα φυτό;

  • Η εξέλιξη και η ωρίμανση δεν είναι έννοιες δεδομένες. Θα τύχει να δω ένα φυτό που ενώ έχουν πάει όλα καλά, κάτι του φταίει και μαραίνεται, κάτι δε του αρέσει και κάτι μάλλον το ενόχλησε. Είναι πολύ οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν έναν ζωντανό οργανισμό, κι ένας beginner -σαν εμένα- δεν ξέρει ακόμα όλα τα κατατόπια. Πολύ συχνά η εξέλιξη ενός οργανισμού βρίσκει εμπόδια, μένει στάσιμη ή παίρνει λάθος πορεία. Σωστά; Για πάμε να δούμε αν αυτή η φιλοσοφική κατά τα άλλα άποψη βρίσκει εφαρμογή και στην αυλή μας. Όπως μας φαίνεται αδύνατο να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει χωρίς φως και νερό, έτσι και οι άνθρωποι δεν μπορούμε να εξελιχθούμε, όπως θέλουμε, χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη. Makes perfect sense!

Weeds are flowers too, once you get to know them.

  • Θέλει χρόνο και υπομονή. Αυτό συμβαίνει με σχεδόν όλα τα πράγματα! Το κάθετι έχει το δικό του timing και ό,τι αξίζει, συχνά απαιτεί προετοιμασία και takes time. Αυτήν την σκέψη την έκανα όταν περίμενα τα avocado μου να ανθίσουν! Ομολογώ πως είμαι αρκετά ανυπόμονη, άρα δεν πέρασα καλά περιμένοντας τα. Ένα πρωί Κυριακής το Νοέμβρη μετά το πρωινό, κρατήσαμε τα πρώτα κουκούτσια avocado. Ήταν τρία, με κάποιες οδοντογλυφίδες τα στερεώσαμε στο ποτήρι, που πρώτα γεμίσαμε με νερό. Με τον καιρό τα τρία έγιναν πέντε ποτήρια. Για κάποιες εβδομάδες γέμιζα το ποτήρι με το νερό μόλις έχανε λίγο. Περίπου πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων ετοιμάστηκα να φύγω από το σπίτι και έλειψα κάμποσες εβδομάδες. Όταν έφευγα κοντοστάθηκα, τα είδα και σκέφτηκα "Χμμ! Κάναμε αρκετή πρόοδο μαζί, αλλά δεν μπορώ να σας πάρω μαζί μου." Ένιωθα άσχημα που τόσα ποτίσματα και ελπίδες θα χάνονταν. Σε εκείνη τη φάση δεν είχε ανθίσει κάποιο ούτε λίγο. Περίπου δύο μήνες μετά, μπήκα στο σπίτι και προς έκπληξη μου τα δύο είχαν επιζήσει. Τα έχω μέχρι και σήμερα και είναι από τα πολύ αγαπημένα μου φυτά γιατί τα είδα να μεγαλώνουν. Γιατί με έκαναν να κάνω υπομονή. Τι έκανε αυτά τα δύο να επιζήσουν ενώ τα άλλα όχι; Δε θα μάθουμε ποτέ! Έπαιρναν άραγε περισσότερο φως; Ή στάθηκαν δυνατά; Δεν ξέρω, πάντως ήταν πολύ όμορφα ανθισμένα και πράγματι θυμάμαι τη χαρά που ένιωσα όταν τα αντίκρισα μπαίνοντας στο σπίτι μέσα Φλεβάρη.
  • Η σημασία του πρώτου. Τίποτα δε θα γίνει ποτέ, αν δεν γίνει η αρχή! Η αξία που έχει ο πρώτος σπόρος είναι μεγάλη, με συμβολική σημασία και μεγάλη ανθεκτικότητα. Οι advanced gardeners γνωρίζουν πως τα πρωτότοκα φυτά είναι ιχνηλάτες του βοτανικού κόσμου, καθώς μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες που τα υπόλοιπα φυτά δεν μπορούν! Μπορούν να επιβιώσουν σε ένα νέο σημείο, αλλά και να το κάνουν κατάλληλο για τις γενιές που ακολουθούν. Η ιστορία έχει αποδείξει πως στις ανθρώπινες κοινωνίες συμβαίνει το ίδιο. Άνθρωποι που μετατρέπουν το τίποτα σε κάτι, άνθρωποι που επαναστάτησαν και διέσχισαν -άγνωστα μέχρι τότε- μοτοπάτια. Αυτοί είναι που μετατρέπουν την αλλαγή σε μία νέα πραγματικότητα!

Plant based recipe.

Avocado based smoothie recipe 🌞🤎🥑

- 1/2 avocado | 1/2 αβοκάντο
- 1 tsp honey / 1 κ.γ. μέλι
- 1 tbsp oats / 1 κ.σ. βρώμη
- 1 banana /1 μπανάνα
- 1 tbsp Greek yogurt / 1 κ.σ. στραγγιστό
- 2 cups coconut milk / 2 κούπες γάλα καρύδας

Then you blend and you enjoy. If you wanna make a bowl, just add 2 tbsp more of Greek yogurt. | Στη συνέχεια, αναμειγνύετε και είναι έτοιμο! Αν θέλετε να φτιάξετε smoothie bowl, απλώς προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι παραπάνω.

 Thank you for being here. See you soon!

Back to blog