Nutri-tips

Nutri-tips

γράφει η Κατερίνα Γκίλη

Νιώθετε προβληματισμένοι σχετικά με το τι να φάτε, πόσο να φάτε, πότε να φάτε και πόση σωματική δραστηριότητα πρέπει να κάνετε ώστε να είστε υγιείς; Εάν ναι, μην απογοητεύεστε γιατί δεν είστε μόνοι! Για να βρούμε τις σωστές απαντήσεις, ας αρχίσουμε από το να αποκλείσουμε τις λάθος! Με τόσες πολλές επιλογές μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι να κάνετε και ποιες πληροφορίες μπορείτε να εμπιστευτείτε... Καθημερινά κατακλυζόμαστε από πλήθος πληροφοριών σχετικά με την διατροφή, που πολλές φορές αποτελούν απλά μύθους.

Παρακάτω θα δούμε και θα καταρρίψουμε μερικούς από τους συχνότερους διατροφικούς μύθους. Ακόμη, θα αναζητήσουμε τι ισχύει στ'αλήθεια και στόχος μας είναι στο τέλος της ανάγνωσης να έχετε αποσπάσει κάποια χρήσιμη πληροφορία! Thank you for being on board. Thank you for being here.

Μύθος 1ος: Για να χάσετε βάρος, πρέπει να εγκαταλείψετε όλα τα αγαπημένα σας τρόφιμα.

Αλήθεια: Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε όλα τα αγαπημένα σας τρόφιμα όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Μικρές ποσότητες από τα αγαπημένα σας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες μπορεί να είναι μέρος του προγράμματος απώλειας βάρους. Απλώς θυμηθείτε να παρακολουθείτε τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνετε. Για να χάσετε βάρος, πρέπει να κάψετε περισσότερες θερμίδες από ότι καταναλώνετε μέσω τροφών και ποτών.

Μύθος 2ος : Τα προϊόντα δημητριακών όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι παχαίνουν. Θα πρέπει να τα αποφεύγετε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Αλήθεια: Τα ίδια τα δημητριακά δεν είναι απαραίτητα παχυντικά - ή ανθυγιεινά - αν και η αντικατάσταση προϊόντων ολικής αλέσεως με προϊόντα εξευγενισμένου κόκκου είναι πιο υγιεινή και μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο χορτάτοι. Τουλάχιστον οι μισοί σπόροι που τρώτε πρέπει να είναι δημητριακά ολικής αλέσεως. Ορισμένα παραδείγματα ολικής αλέσεως αποτελούν το καστανό ρύζι, το ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Οι ολόκληροι κόκκοι παρέχουν σίδηρο, φυτικές ίνες και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε το εξευγενισμένο ή το άσπρο ψωμί με το ψωμί ολικής αλέσεως και το εξευγενισμένο ζυμαρικό με τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Ή προσθέστε ολόκληρους κόκκους σε μικτά πιάτα, όπως καφέ αντί για λευκό ρύζι . 

Μύθος 3ος: Η επιλογή τροφών χωρίς γλουτένη θα σας βοηθήσει να τρώτε πιο υγιεινά.

Αλήθεια: Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη δεν είναι πιο υγιεινά εάν δεν έχετε κοιλιοκάκη ή αν δεν είστε ευαίσθητοι στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους κόκκους σίτου, κριθαριού και σίκαλης. Ένας επαγγελματίας υγείας είναι πιθανό να συνταγογραφήσει ένα πρόγραμμα διατροφής χωρίς γλουτένη για τη θεραπεία ατόμων που έχουν κοιλιοκάκη ή είναι ευαίσθητα στη γλουτένη. Εάν δεν έχετε αυτά τα προβλήματα υγείας και αποφύγετε τη γλουτένη, ενδέχεται να μην πάρετε τις βιταμίνες, τις φυτικές ίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν είναι δίαιτα απώλειας βάρους και δεν προορίζεται να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Πριν αποφασίσετε να αποφύγετε μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων, μιλήστε με τον επαγγελματία υγείας σας εάν πιστεύετε ότι έχετε προβλήματα αφού καταναλώσετε τρόφιμα ή ποτά με σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη.

Φωτογραφία: Χριστιάνα Αθανασιάδου

Μύθος 4ος: Πρέπει να αποφεύγετε όλα τα λίπη εάν προσπαθείτε να είστε υγιείς ή να χάσετε βάρος.

Αλήθεια: Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε όλα τα λίπη εάν προσπαθείτε να βελτιώσετε την υγεία σας ή να χάσετε βάρος. Το λίπος παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά και πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος ενός σχεδίου υγιεινής διατροφής. Αλλά επειδή τα λίπη έχουν περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο από τις πρωτεΐνες ή τους υδατάνθρακες πρέπει να περιορίσετε τα λίπη για να αποφύγετε επιπλέον θερμίδες. Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, σκεφτείτε να τρώτε μικρές ποσότητες τροφίμων με υγιή λίπη, όπως αβοκάντο, ελιές ή ξηρούς καρπούς. Θα μπορούσατε επίσης να αντικαταστήσετε το τυρί ή  το πλήρες γάλα με προϊόντα χαμηλότερου λίπους. 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Οι διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς 2015-2020 προτείνουν να καταναλώνετε λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων σας από κορεσμένα λίπη. Δοκιμάστε να μειώσετε τα τρόφιμα με λιπαρά. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο στο μαγείρεμα.

Μύθος 5ος: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι παχυντικά και ανθυγιεινά.

Αλήθεια: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια σημαντική ομάδα τροφίμων επειδή έχουν πρωτεΐνες που χρειάζεται το σώμα σας για να χτίσει τους μυς και να βοηθήσουν τα όργανα να λειτουργήσουν καλά και ασβέστιο για την ενίσχυση των οστών. Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και ορισμένα γιαούρτια, έχουν βιταμίνη D για να βοηθήσουν το σώμα σας να χρησιμοποιήσει ασβέστιο, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από γάλα χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά έχουν λιγότερες θερμίδες από τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από πλήρες γάλα. 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων όπως γιαούρτι και τυρί, ή ενισχυμένα ποτά σόγιας, ως μέρος ενός προγράμματος υγιεινής διατροφής. Εάν δεν μπορείτε να αφομοιώσετε τη λακτόζη, το σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, επιλέξτε εμπλουτισμένα προϊόντα σόγιας, γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη ή χαμηλή λακτόζη ή άλλα τρόφιμα και ποτά με ασβέστιο και βιταμίνη D:

Ασβέστιο — ποτά με βάση τη σόγια ή tofu φτιαγμένα με θειικό ασβέστιο, κονσέρβες σολομού ή σκούρα πράσινα φύλλα όπως λάχανο

βιταμίνη D - δημητριακά ή ποτά με βάση τη σόγια

Μύθος 6ος: Το "going vegetarian" θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να είστε πιο υγιείς.

Αλήθεια: Μερικές έρευνες δείχνουν ότι ένα υγιές χορτοφαγικό πρόγραμμα διατροφής, ή ένα σχέδιο που αποτελείται από τρόφιμα που προέρχονται κυρίως από φυτά, μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Όμως, η χορτοφαγία θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους μόνο εάν μειώσετε τον συνολικό αριθμό θερμίδων που παίρνετε. Μερικοί χορτοφάγοι μπορεί να κάνουν επιλογές φαγητού που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, όπως η κατανάλωση πολλών τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπη και θερμίδες. Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων άπαχου κρέατος μπορεί επίσης να είναι μέρος ενός υγιούς σχεδίου για απώλεια ή διατήρηση βάρους..

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Εάν επιλέξετε να ακολουθήσετε ένα σχέδιο για χορτοφάγους, φροντίστε να έχετε αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να είναι υγιές. 

Δεν είναι όλοι οι χορτοφάγοι ίδιοι.   

Οι τύποι χορτοφαγικών διαιτών μπορεί να ποικίλλουν ευρέως. Για παράδειγμα, οι vegans δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος και των αυγών. Οι χορτοφάγοι lacto-ovo τρώνε γάλα και αυγά μαζί με φυτικές τροφές. Μερικοί άνθρωποι έχουν τρόπους διατροφής που είναι κυρίως χορτοφάγοι, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν μικρές ποσότητες κρέατος, πουλερικών ή θαλασσινών. Μιλήστε με έναν επαγγελματία διαιτολόγο ή επαγγελματία υγείας εάν ανησυχείτε για το εάν το πρόγραμμα διατροφής σας παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Thank you for reading!

Η διαιτολογική σελίδα της Κατερίνας είναι: mind your body.

Ενώ περισσότερα νέα μας για το wellness μπορείτε να μαθαίνετε εδώ.

Back to blog