Add some Savasana to your life.

Add some Savasana to your life.

Editor: Vivian Pratanou

Μπορούμε να πούμε πως η Savasana ή αλλιώς η "θέση του πτώματος", θεωρείται για πολλούς γιόγκις, και όχι μόνο, ως ένα δώρο. Κατά βάση στον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και στον κόσμο. Αν και πάντα αποτελεί το τέλος κάθε πρακτικής για ένα περίπου δεκάλεπτο, είναι ίσως η πιο δύσκολη θέση, νοητικά κυρίως, όλης μας της πρακτικής.

Μέσω της Savasana επιδιώκουμε πλήρη ηρεμία σώματος και νου, γαλήνη, όμορφη και κυρίως ήρεμη αναπνοή, αφού βοηθάει καλύτερα το διάφραγμα μας να διευρυνθεί. Στόχος μας μέσα από τη θέση αυτή δεν είναι να αποκοιμηθούμε λόγω της κούρασης της καθημερινότητάς ή του δύσκολου μαθήματος, αλλά να χαλαρώσουμε όλους τους μύες του σώματος μας. Έτσι, μένουμε "ξύπνιοι", αλλά σε ακινησία, κάτι που αυξάνει τη δυσκολία της θέσης.

Στη ζωή και την καθημερινότητα έχουμε μάθει συνεχώς να τρέχουμε, να κάνουμε πράγματα στο πόδι, έχοντας την αγωνία να προλάβουμε τα πάντα και εδώ έρχεται η Savasana να μας δώσει την ευκαιρία για λίγα λεπτά στο τέλος της ημέρας, να αποσυνδεθούμε. Να αποσυνδεθούμε από τον έξω κόσμο και να στραφούμε "προς τα μέσα", προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Να αγαπήσουμε τα λίγα λεπτά ακινησίας και μικρής παύσης απ'ό,τι μπορεί να ρουφάει την ενεργεία μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έχοντας, λοιπόν, πολύ χαμηλό φωτισμό ή ακόμα καλύτερα και καθόλου και διατηρώντας το σώμα ζεστό (με μια κουβέρτα, κάλτσες, ζακέτα, sleep pillow κ.λ.π.), ξαπλώνουμε ανάσκελα στο πάτωμα, ιδανικά πάνω σε ένα στρωματάκι, για να μην είναι κρύο. Παίρνοντας μια βαθιά εισπνοή φέρνουμε τα χεριά ψηλά πάνω από το κεφάλι και τεντώνουμε το σώμα (σαν να έχουμε μόλις ξυπνήσει) και με την εκπνοή αφήνουμε τα χεριά να έρθουν διπλά στους μηρούς, με τις παλάμες στραμμένες προς τον ουρανό και τα ποδιά να χαλαρά τα αφήνουμε να απομακρυνθούν μεταξύ τους. Νοητικά και κρατώντας τα μάτια μας κλειστά, "σκανάρουμε" όλο το σώμα από κάτω προς τα πάνω και στέλνουμε κύματα ξεκούρασης. Κάθε σημείο στο οποίο επικεντρωνόμαστε καθώς εκπνέουμε το αφήνουμε να βαρύνει προς τη Γή, μέχρι να νιώσουμε την πλήρη απορρόφηση απ'αυτήν. Είναι φυσικό, να αισθανθείτε λίγο περίεργα, ίσως και λίγο άβολα με την άμεση επαφή με το πάτωμα, όμως στο τέλος το συναίσθημα είναι μαγικό, σαν ένας mini διαλογισμός!

Ίσως να βγουν στην επιφάνεια, συναισθήματα που ήταν "κλειδωμένα" μέσα μας και δεν τους είχαμε δώσει την απαιτούμενη προσοχή. Δώστε τους χώρο και χρόνο να "αναδυθούν".

Η αποδοχή και η αγάπη για τον ίδιο μας τον εαυτό και τα συναισθήματα του, είναι πρωταρχικός στόχος στη Savasana. Φυσικά, εάν νιώσετε την οποιαδήποτε ενόχληση, κυρίως στην περιοχή της πλάτης, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε βοηθήματα όπως τουβλάκια ή διπλωμένες κουβέρτες πίσω από τον αυχένα, έτσι ώστε να ‘’αγκαλιάσουν’’ την σπονδυλική στήλη σας καλύτερα.

Τέλος, για να ‘’βγούμε’’ από τη θέση αυτή, παίρνουμε βαθιές αναπνοές και κάνουμε αργές κινήσεις στα πέλματα και στους καρπούς, δίνοντας έτσι χρόνο στο σώμα και το νου να επιστρέψουν πίσω στην πραγματικότητα.

Μία playlist πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την ξεκούραση σας εδώ.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο summer book που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε τον Ιούλιο. Οι σχετικές σελίδες:

Back to blog