Slow living: η νέα σου ζωή

Slow living: η νέα σου ζωή

Wellness editor: Christiana Athanasiadou

Φαντάζει πολυτελής, απρόσιτος τρόπος ζωής μα δεν είναι. Είναι απλώς ένας άλλος τρόπος για να δεις τα πράγματα, αυτά που σε περιβάλλουν, όσα είναι μέσα σου και όσα επιλέγεις. Είναι επιλογή και για μένα είναι συνώνυμο του όρου "mindfulness" (:της ενσυναίσθησης και της συνειδητότητας μίας πράξης).

Στην αρχή, κάνεις διαφορετικά τον προγραμματισμό σου. Quality over quantity. Σ/Κ στην εξοχή και όχι στην πόλη, αν θες να ηρεμήσεις. Σκέψη και οργάνωση της ημέρας. Πριν κλείσεις μία βιντεοκλήση σκέφτεσαι: "Αυτή θα πήγαινε και για αύριο ή Σάββατο πρωί; Μην πνιγώ αύριο!". Έτσι, σιγά σιγά τα ωράρια σου αναδιαμορφώνονται, με μικρά διαλείμματα και άλλες προτεραιότητες, που ενώ δε σου αφαιρούν από εισόδημα σε κάνουν αποτελεσματικότερο και λειτουργικότερο. Έπειτα επανεξετάζεις τον ελεύθερο ή/και τον ανεκμετάλλευτο χρόνο π.χ. το πλύσιμο των πιάτων ας είναι αγγαρεία, μπορεί να επιβραδυνθεί αν βάλεις να ακούσεις το αγαπημένο σου podcast και έτσι, να μην είναι το χειρότερο 10' της ημέρας!

Simply being

Ρομαντικό και ουτοπικό, σε μία ημέρα που τρέχει γεμάτη υποχρεώσεις, επικοινωνίες και ανθρώπους που περιμένουν πάντοτε από εμάς. Το να μη βιαζόμαστε σχεδόν ποτέ μοιάζει ακατόρθωτο. Το λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι είναι να νομίσουμε πως το slow living είναι συνώνυμο της απραξίας. Ουσιαστικά δεν παύεις να κάνεις όσα κάνεις, τα κάνεις όλα απλώς αλλιώς. Είναι το "ένα βήμα πίσω" που χρειάζεσαι για να κάνεις το επόμενο, είναι ο τρόπος να εξελιχθείς. Μακροπρόθεσμα ωφελεί το άτομο και τους στόχους του, καθώς συνειδητά βήματα φέρνουν τα πράγματα στο δρόμο του -ακόμα και με επιβράδυνση-. 

Ο καθένας βρίσκει τον ρυθμό του και τον τρόπο του έχοντας υπόψη το ακόλουθο mantra: "κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, σέβομαι τα όρια μου και χαίρομαι ό,τι έχω αυτή τη στιγμή στη ζωή μου".

Πώς, όμως, κάποιος μπορεί να κάνει την αρχή στο slow living mindset;

  • Διαχειρίσου το χρόνο σου. Έχε επίγνωση του χρόνου που διαθέτεις στην κάθε δραστηριότητα και βεβαιώσου πως δουλεύεις χωρίς περισπασμούς, κάθε φορά που γυρνάς να κοιτάξεις το κινητό σου που μόλις είχε κάποια ειδοποίηση ο εγκέφαλος σου χρειάζεται κάποιο χρόνο για να επανέλθει στην προηγούμενη του κατάσταση. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και κάθε φορά που κάνεις διάλειμμα για να γεμίσεις την κούπα σου με καφέ. Οργάνωσε τις εργασίες που είναι παραπλήσιες τη μία κοντά στην άλλη, γιατί το mix + match σε εξωτερικές εργασίες δεν είναι πολύ καλός σύμβουλος αποφάσεων. Έτσι, θα γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, ο εγκέφαλος σου θα συνηθίσει να λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένες λειτουργίες και συνολικά θα εξασκηθείς να μην διασκορπάς την ενέργεια σου.
  • Αναγνώρισε τη διαφορά της ισορροπημένης τελειότητας και της μη παραγωγικής τελειομανείας. Χμμμ! Παγίδα. Οι περισσότεροι στην προσπάθεια τους για ένα "τέλειο" αποτέλεσμα (στη δουλειά, στις κοινωνικές συναναστροφές, στην προσωπική ζωή ή και σε όλα μαζί) ξεχνούν το σημαντικότερο να παραμείνουν στο κέντρο τους και υγιείς. Το να κυνηγάς την τελειότητα είναι σα να κυνηγάς την ουρά σου. Η τελειότητα έρχεται με την αρμονία και η αρμονία με την συγκροτημένη σκέψη και την αποδοχή. Το να θέτεις ακατόρθωτα standards, να ακολουθείς εξουθενωτικά ωράρια και να μην έχεις προσωπικό χρόνο το λες και συνώνυμο της αυτοκαταστροφής. Επομένως, ας επανέλθουμε στο κέντρο μας! Μπορούν τα standards να είναι "επαρκή και καλά" , να δημιουργείς χώρο και να αναπνέεις.
  • Θυμήσου ο,τι ήδη αγαπάς. Επαναφορά εργοστασιακών. Κρατάμε ό,τι δουλεύει πετάμε ό,τι αρχίζει να καθυστερεί και να κολλάει το σύστημα. Θυμήσου τι λατρεύεις να κάνεις, τι σε κάνει να χάνεις την αίσθηση της ώρας, τι σε κάνει να νιώθεις ζωντανός. Μπορεί να είναι κάποια ασχολία, κάποια απλή συνήθεια που παραμέλησες... Συχνά λέμε σε συζητήσεις: "μακάρι να είχα το χρόνο να το κάνω αυτό", και δεν αντιλαμβανόμαστε πως ο χρόνος είναι στο χέρι μας να δημιουργηθεί. Όλα είναι προτεραιότητες.
  • Χρησιμοποίησε το Slow Living ως reset. Μικρές δόσεις από Slow Living στην καθημερινότητα μας.

    Πολλοί περιμένουμε τις διακοπές για να ηρεμήσουμε, το σαββατοκύριακο για να ζήσουμε το σπίτι μας και να δούμε φίλους... Σε καμία περίπτωση δεν είναι όλες οι μέρες εύκολες αφήνοντας περιθώρια για slow living, in the end of the day, πάντως, αξίζει να έχεις αναπνεύσει, να μην έχει απορροφηθεί όλη σου η ενέργεια και να έχεις κάνει τις καλύτερες δυνατές σου επιλογές. Για να ζεις τη ζωή που σε σέβεται και είναι δική σου.

    Back to blog