Smart eating και ξηροί καρποί

Smart eating και ξηροί καρποί

editor: Katerina Gili

Σε μία καθημερινότητα γεμάτη υποχρεώσεις, ραντεβού, αποστάσεις συχνά ξεχνάμε να κάνουμε μία παύση και να κάνουμε το πιο απλό, να φάμε. Εξίσου συχνά μόλις έρθει η ώρα να καταναλώσουμε κάποια τροφή, δεν το κάνουμε με μεράκι, συνέπεια ή ποιότητα και καταλήγουμε στην πιο εύκολη ή απλή λύση. Αρκετοί αρχίζουν να βελτιώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες ζητώντας τη συμβολή ενός διαιτολόγου, άλλοι πάλι με σωστή ενημέρωση και πρόγραμμα καταφέρνουν να κάνουν συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα τους και να λαμβάνουν ό,τι χρειάζονται.

Φυσικά δεν ισχύουν τα ίδια tricks για όλους, άλλωστε η διατροφή είναι  υποκειμενική υπόθεση και η επιλογή των γευμάτων είναι θέμα γεύσεων και γούστου. Πέρα από αυτό, όμως, η τροφή έχει μία προέκταση πιο λειτουργική, είναι απαραίτητη για να μπορεί ο οργανισμός μας να μπορεί να πραγματοποιήσει βασικές λειτουργίες του με ενέργεια και τη σχετική διαύγεια. Έτσι, όσοι είναι fans του smart eating μαθαίνουν να λειτουργούν με άλλους τρόπους, ξηροί καρποί και φρούτα, ενδιάμεσα γεύματα, μπάρες ενέργειας, οπωσδήποτε πρωινό είναι μόνο κάποια από όσα κάνουν.

Εμείς παρακάτω θα σας προτείνουμε ορισμένες απλές συμβουλές και ιδέες για πρωινό, δεκατιανό και ενδιάμεσο γεύμα εστιάζοντας στους ξηρούς καρπούς. Είσαι nut lover; Συνέχισε να διαβάζεις.

A text in collaboration with Kelyfos.

INFO

Γενικά οι ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια κατηγορία τροφίμων, που καταναλώνονται από τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια καθώς αποτελούν μια νόστιμη και πολύ θρεπτική επιλογή. Πολύτιμους διατροφικά τους καθιστούν κυρίως τα ακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν ή αλλιώς καλά / ωφέλιμα λιπαρά, οι φυτικές πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν.

Τα φιστίκια

Τα κελυφωτά φιστίκια με εξέχουσα την ποικιλία Pistachia Vera (Αιγίνης-Μεγάρων)  έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Διατροφικά αποτελούν  μια από τις καλύτερες ποικιλίες pistachia vera στον κόσμο σε γεύση και ποιότητα καρπού και ελαίων. Η περιεκτικότητα τους σε λιπαρά είναι 55% και περιέχουν κυρίως μονοακόρεστα, σε αντίθεση με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, που περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα μόνοακορεστα λιπαρά οξέα βοηθούν εκτός των άλλων στην καλή λειτουργιά του εγκεφάλου. Ακόμη, τα ακόρεστα λιπαρά μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL χοληστερόλη) και προστατεύουν από καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιπλέον, χαρακτηριστική είναι η βιταμίνη Β6, που εμπεριέχεται στη συγκεκριμένη ποικιλία και μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μας, μιας ουσίας που συνδέεται με την αθηρωμάτωση και την αναθηματική πλάκα των αγγείων.

Τέλος, αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Μοναδικά τα καθιστούν ο συνδυασμός αυτών των λιπαρών, οι πολλές πρωτεΐνες σε ποσοστό περίπου 23%, το ανεβασμένο επίπεδο φυτικών ινών περίπου 10%, καθώς και ο συνδυασμός βιταμινών-αντιοξειδωτικών σπάνιων καθώς και ιχνοστοιχεία.

Η υψηλή περιεκτικότητα  σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ενώ, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, τον καρκίνο και την γήρανση. 

Στη ζωή μας
Στην καθημερινότητα μας μπορούν να καταναλωθούν σκέτα ως σνακ ή σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα. Μπορούν να συνδυαστούν εύκολα με άλλα τρόφιμα και να προστεθούν στο πρωινό , στο μεσημεριανό ή/και στο δείπνο. Μερικές μόνο ιδέες αποτελούν: 
Πρωινό 
Ένας εναλλακτικός τρόπος κατανάλωσης, πιο γευστικός και με περισσότερες
επιλογές είναι να καταναλωθούν ως άλειμμα.
  • Ψωμί ολικής + άλειμμα φιστικιού + φυσικό χυμό
  • Smoothie bowl με φυτικό γάλα + βρώμη + άλειμμα φιστικιού + αποξηραμένα / φρέσκα φρούτα.
Μεσημεριανό & Δείπνο
  • Ως ολόκληρος καρπός σε σαλάτες.
  • Το άλειμμα του φιστικιού ως συστατικό σε dressing σαλάτας
  • Θρυμματισμένος ξηρός καρπός ως πανάρισμα για  κοτόπουλο και ψάρι
Ενδιάμεσο σνακ
  • Ως ολόκληρος καρπός με φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα 
  • Ως άλειμμα ή ολόκληρος καρπός σε γιαούρτι 
  • Ως γαρνίρισμα σε κάποιο σπιτικό γλυκό 
  • Το άλειμμα ως συστατικό σε σπιτικό παγωτό 

Περισσότερες πληροφορίες και συνταγές σύντομα!

STAY CONNECTED WITH KELYFOS

Instagram: @kelyfos_pistachios

Read more at: kelyfos-pistachios.com.
Back to blog