Taste the world

Taste the world

Editor: Katerina Gili

Γεύσου τον κόσμο…στην Σίφνο.

Η Σίφνος βρίσκεται δυτικά των Κυκλάδων μεταξύ Σερίφου και Κιμώλου και αποτελεί πατρίδα του κορυφαίου Έλληνα σεφ , Νίκου Τσελεμεντέ. Είναι ένα νησί με ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον  καθώς κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου διοργανώνεται στη Σίφνο το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», όπου αντιπροσωπείες από τα νησιά των Κυκλάδων και όχι μόνο συγκεντρώνονται και επιδεικνύουν τις παραδοσιακές τους συνταγές και γεύσεις. Μερικά από τα παραδοσιακά πιάτα της Σίφνου με υψηλή διατροφική αξία αποτελούν η μελόπιτα, η Λωλή( κολοκυθόπιτα Σίφνου) και οι ψητοί ρεβιδοκεφτέδες Σίφνου.

Μελόπιτα: Τα κύρια συστατικά της είναι το ανθότυρο και το μέλι.

Ανθότυρο: Το ανθότυρο ανήκει στα γαλακτοκομικά προϊόντα και αποτελεί μια καλή διατροφική επιλογή καθώς έχει λιγότερες θερμίδες, λιγότερο λίπος και λιγότερο νάτριο συγκριτικά με τα υπόλοιπα τυριά.

Μέλι: Το μέλι αποτελεί πηγή φυσικών σακχάρων με γλυκιά ευχάριστη γεύση και  πολλές φορές μπορεί να αντικαταστήσει την ζάχαρη καθώς περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως νάτριο ,κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο ψευδάργυρο και ίχνη βιταμινών.

Credits: Philomelia Honey

Λωλή: Τα κύρια συστατικά της είναι η κολοκύθα, οι σταφίδες, το σουσάμι, το μέλι, το πορτοκάλι και το αλεύρι.

Κολοκύθα: Αποτελεί πηγή φυτικών ινών, καροτενοειδών που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, καθώς και πλούσια πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Σταφίδες: Ανήκουν στα αποξηραμένα φρούτα και αποτελούν πηγή καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου, ασβεστίου ,σιδήρου και ψευδαργύρου. Αποτελούν μια πολύ θρεπτική επιλογή τόσο ως συστατικό ενός γεύματος όσο και ως σνάκ.

Πορτοκάλι: Αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C τονώνοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ρεβιθοκεφτέδες: Τα κύρια συστατικά τους είναι τα ρεβίθια , ο μαϊντανός ,ο άνηθος και ο δυόσμος .

Ρεβίθια: Ανήκουν στην ομάδα των οσπρίων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι βοηθούν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και είναι κατάλληλα και για διαβητικούς ασθενείς. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο. Επίσης, περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Κ.

Μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος – Χρησιμοποιούνται ως μυρωδικά και φαίνεται να είναι ευεργετικά για τον οργανισμό αφού περιέχουν πλήθος βιταμινών και ανόργανων στοιχείων με αντιοξειδωτική δράση κυρίως δράση.

Extra tip: προτίμησε ψητούς ρεβιθοκεφτέδες απ΄ ότι τηγανιτούς για να αποφύγεις περιττές θερμίδες και λιπαρά επιβαρυντικά για την υγεία σου.

Back to blog