Winter superfood

Winter superfood

food blog

food blog

food blog

Ποιες τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα; Ποιοι δυνατοί συνδυασμοί αποτελούν τις συνταγές κλειδί για να θωρακίσουμε την άμυνα του οργανισμού μας τους χειμερινούς -και όχι μόνο μήνες-. Τα πολύχρωμα μπολ που συχνά βλέπουμε στο instagram, δεν είναι μόνο πολύ instagramικά, αλλά είναι και πολύ θρεπτικά. Το λεγόμενο buddha bowl περιλαμβάνει και τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακα, πρωτεΐνη και λίπος τα οποία το καθένα με το δικό του τρόπο δίνουν την καθημερινή ενέργεια στο οργανισμό.

• Θεωρείται ένα ολοκληρωμένο και με πλήρης θρεπτική αξία γεύμα, εφόσον περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 ομάδες τροφίμων.

1. Επιλέξτε τη βάση του μπολ (ρύζι, βρώμη, κους-κους κ.α.)

2. Ώρα να προσθέσεις φρούτα/λαχανικά

3. Συνέχισε με μία πηγή φυτικής πρωτεΐνης (αυγό, τυρί, άπαχο κρέας)

4. Ολοκλήρωσε το μπολ με πηγή λίπους (ταχίνι, αβοκάντο, ελαιόλαδο κ.α.)

Πώς μπορείς όμως, να το απογειώσεις; Ποιες τροφές μπορείς να συμπληρώσεις σε ένα μπολ σαν το παραπάνω και γενικότερα, να εντάξεις στη διατροφή σου;

  • Εσπεριδοειδή: Οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται κατευθείαν στη βιταμίνη C αφού έχουν κρυώσει. Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθά να “χτιστεί” το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επομένως, μην την παραλείπετε από κανένα σας γεύμα!
  • Κόκκινες πιπεριές: Εάν πιστεύετε ότι τα εσπεριδοειδή έχουν την
    περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό, θα διαπιστώσετε πως κάνετε λάθος. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν σχεδόν 3 φορές περισσότερη βιταμίνη C (127 mg) από ένα πορτοκάλι (45 mg). Είναι επίσης μια πλούσια πηγή β-καροτίνης. Μπορείτε με ευκολία να την εντάξετε σε ένα μπολ με πολλά άλλα λαχανικά, ή σε μία κρύα μακαρονοσαλάτα.
  • Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα. Γεμάτο με βιταμίνες Α, C και Ε, καθώς με φυτικές ίνες και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά. Το μυστικό για να λάβετε όλα εκείνα που προσφέρει είναι να το μαγειρέψετε όσο το δυνατόν λιγότερο — ή καλύτερα, καθόλου. Ισχύει το ίδιο με τις κόκκινες πιπεριές. Μπορείτε εύκολα να το συνδυάσετε με κάθε άλλο συνδυασμό, ιδανικά με ρύζι, κινόα ή πένες.
  • Σπανάκι: Όπως και το μπρόκολο που αναφέραμε παραπάνω, το σπανάκι
    είναι πιο υγιεινό όταν μαγειρεύεται όσο το δυνατόν λιγότερο, ώστε να
    διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά. Ωστόσο, το ελαφρύ μαγείρεμα
    διευκολύνει την απορρόφηση της βιταμίνης Α. Επίσης, μην ξεχνάμε πως μπορούμε να το βάλουμε σε όλα μας τα smoothies.

Ελπίζουμε αυτό το κείμενο να σας φάνηκες χρήσιμο! Enjoy xx!

For more info and well-being stuff follow our account: YOKE MOVES.

 
Back to blog