Επαναφορά στο κέντρο.

Επαναφορά στο κέντρο.

A text in collaboration with OMONYMA

editor: Christiana Athanasiadou

Τις φετινές διακοπές των Χριστουγέννων τις περίμενα πως και πως δίνοντας την υπόσχεση στον εαυτό μου να είναι η αφορμή για μία πραγματική παύση. Οι ρυθμοί τους τελευταίους μήνες δεν ήταν απλώς έντονοι, αλλά εξοντωτικοί. Ωστόσο, αποφάσισα να τους ζήσω χωρίς ανεξέλεγκτο άγχος, τους ακολούθησα κι είχα την πίστη πως η επιστροφή στο κέντρο δεν αργεί και θα ‘ναι συγκυριακά τέλεια. Έτσι και ήταν.

Ξημέρωσε Γενάρης. Η χρονιά είχε αλλάξει, το σπίτι ήταν γεμάτο από φως, οι ειδοποιήσεις ήταν σε σίγαση. 2023. Έβαλα την αγαπημένη μου yoga practice playlist και ξεδίπλωσα το στρώμα μου, τόσο οικείο και ασφαλές σαν να το έκανα χθες –κι ας είχαν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από την τελευταία φορά-. Πριν αρχίσω οποιαδήποτε κίνηση, άρχισα να γράφω σε ένα λευκό χαρτί σκόρπιες σκέψεις για όσα προηγήθηκαν το 2022. Δε με πείραζε που ήταν σκόρπιες. Συνήθως όταν αποφασίζω να κάνω κάτι πριν ή μετά την πρακτική, ενώ βρίσκομαι στο στρώμα, καταλαβαίνω την ανάγκη μου να προσδώσω μία επιπλέον σπουδαιότητα ή ασφάλεια στην πράξη.

Έπειτα, άρχισα να κάνω ήπιες κινήσεις και χωρίς να το καταλάβω είχα ήδη βρεθεί στον πρώτο κάτω σκύλο της πρακτικής. Αυτή ήταν η πρώτη πρακτική της χρονιάς, μιας χρονιάς που οραματίζομαι να είναι γεμάτη με συναισθήματα ισορροπίας, υγείας και ασφάλειας. Γεμάτη με το αίσθημα της άνεσης, όχι της αλαζονικής, αλλά της άνεσης που χωράς και μπορείς να ανθίσεις. Ήταν η πρώτη πρακτική στο OMONYMA "Pnoe" Yoga Mat, που είναι σχεδιασμένο με μεράκι και όλες του οι λεπτομέρειες μελετημένες με φροντίδα. Ομώνυμο της φροντίδας είναι το νοιάξιμο. Λίγο πριν το τέλος της πρακτικής μου, ασυναίσθητα σκέφτηκα το ομώνυμο της γιόγκα και μου ήρθε στο νου "η σύνδεση με τον εαυτό".

Πρώτη επαφή

Η σχέση μου με την γιόγκα μετράει πολλά χρόνια και σίγουρα δεν τοποθετείται σε ευθεία γραμμή, ήταν μία τυχαία συνάντηση που ένιωσα σαν μια αγκαλιά. Πριν από 9 χρόνια μπήκα τυχαία σε μία αίθουσα ενός επαρχιακού γυμναστηρίου με τη μαμά μου, ήταν το καλοκαίρι πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις και η συνάντηση τα απογεύματα του Ιουλίου σ’εκείνο το συνοικιακό γυμναστήριο ήταν διέξοδος και εκλάμψεις ξεγνοιασιάς μέσα σ’ένα στρεσογόνο καλοκαίρι. Ο δάσκαλός μας ήταν ένας στωικός άνθρωπος που μεταμφιεζόταν μόλις πλησίαζε το γιόγκα mat, με το οποίο μας έμαθε πως μπορούμε να χτίσουμε μία σχέση ιερή και ασφαλή. Μία σχέση σύνδεσης καθαρά προσωπικής.

Δε θυμάμαι ποιο είδος γιόγκα δίδασκε, εδώ καλά-καλά δε θυμάμαι το όνομά του, θυμάμαι, όμως, ότι πολύ γρήγορα ένιωσα άνετα στις βασικές στάσεις και κατάλαβα πως η πρακτική μου ταιριάζει σωματικά και πνευματικά. Αργότερα, το δυσάρεστο συναίσθημα του αγνώστου, το ξεβόλεμα αυτό μεταφράστηκε σε σωματική ευημερία και γενική ευεξία. Τελικά, η ήρεμη και μεταμορφωτική δύναμη της γιόγκα με κέρδισε και ρύθμισε κατά καιρούς δραστικά την έντονη ρουτίνα, που μπλέκει σε περιπέτειες επιζητώντας αδρεναλίνη. Για μένα η γιόγκα είναι ρυθμιστική και τελικά απαραίτητη.

Πέρασαν λίγα χρόνια, υπήρξαν διαστήματα κατά τα οποία έχασα την επαφή της τακτικής πρακτικής, ειδικά τα πρώτα χρόνια των σπουδών. Μέσα μου, βέβαια, ήξερα πως η γιόγκα υπάρχει και αυτό το αίσθημα ασφάλειας στο στρώμα της γιόγκα υπάρχει και όποτε ξανανιώσω έτοιμη μπορώ να ανατρέξω.

Βουτιά στο στρώμα

Η επιστροφή μου στο στρώμα ήταν κάπως σημαδιακή και ουσιαστική. Πριν αρκετά καλοκαίρια, έπειτα από μία δύσκολη χρονιά είχα βρεθεί σε ένα χωριό της Χαλκιδικής για να δουλέψω σεζόν θεωρώντας τότε πως αυτό είναι μία καλή ιδέα -καθόλου δεν ήταν-. Μόλις βρέθηκα εκεί, σ'έναν ξένο τόπο, βγήκαν στην επιφάνεια με συμπτώματα άγχους όλα τα δύσκολα συσσωρευμένα συναισθήματα, που μπάλωνα όταν ήμουν σε ασφαλές περιβάλλον. Τότε, λίγο πριν παραιτηθώ, είχα ζητήσει να μου φέρει η μαμά μου το στρωματάκι της γιόγκα μαζί με τα ρούχα, που είχε ξεχωρίσει να φέρει εκείνο το σαββατοκύριακο.

Δεν το είχα πολυσκεφτεί, απλώς ένιωσα την ανάγκη να δημιουργήσω μία ασφαλή παρένθεση μέσα σε μία ανοίκεια ρουτίνα.

Πράγματι λίγο μετά γύρισα στη Θεσσαλονίκη και το Yoga Studio που πήγαινα, δεν είχε κλείσει ακόμα για καλοκαίρι. Έτσι, γράφτηκα σε ένα πρόγραμμα με καθημερινές πρακτικές. Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη μου επαφή με τη γιόγκα, βρέθηκα πάλι σε ένα στρώμα, ενώ διήνυα πάλι ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι.

Τότε, για μένα άρχισε και η πιο ώριμη σχέση με τη γιόγκα, ανακαλύπτοντας τα αγαπημένα μου είδη, τι καθιστά έναν δάσκαλο θεραπευτή... Για πολλούς μήνες απλώς επέστρεφα στο στρώμα μην μπορώντας πια να φανταστώ τη ρουτίνα μου χωρίς την επαφή με αυτό το «ησυχαστήριο». Τελικά, η γιόγκα ήταν η αποδοχή, η συμφιλίωση με τον εαυτό και η ικανότητά του να παρατηρήσει τις σκέψεις και κινήσεις για μία ώρα την ημέρα.

Δεν είναι πάντοτε εύκολη διαδικασία, καθώς έρχονται στην επιφάνεια και δυσάρεστα ανάμεσα στα άλλα, όπως σε κάθε θεραπευτική πρακτική. Την επόμενη ημέρα, πάντως, ανυπομονούσα και πάλι να ξεδιπλώσω το στρώμα μου και να αφεθώ στην πρακτική, χωρίς να την κρίνω.

Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν μετακομίσεις και αλλαγές. Κοιτώντας για λίγο πίσω υπήρχε ένας κοινός παρονομαστής: η πρακτική. Αυτό που είχε συμβεί εκείνο το καλοκαίρι στην Χαλκιδική, επαναλήφθηκε στο Erasmus στη Βαλένθια, στην καθημερινότητά μου όσο ζούσα στη Βαρκελώνη και πιο πρόσφατα στην Αθήνα.

Μπορείς πάντοτε να επιστρέφεις σε ένα ασφαλές μέρος, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεσαι, οποιαδήποτε περίοδο κι αν διανύεις, όσο καιρό κι αν έχεις να κάνεις yoga. Οι πρακτικές στο Jardí del Túria στη Βαλένθια που έχω μοιραστεί με άγνωστους ανθρώπους, που δε θα ξανασυναντηθούμε, μάλλον ποτέ, είναι αναρίθμητες. Οι πρακτικές τα σαββατοκύριακα στο Unite Hostel στη Βαρκελώνη και οι θεματικές πρακτικές στην παραλία τον Σεπτέμβρη του '19 είναι αναμνήσεις ζεστές και φυλαγμένες μέσα μου.

Από τις πιο ξέγνοιαστες εποχές μέχρι τον εγκλεισμό και την καραντίνα, η γιόγκα ήταν εκεί.

Μπορείς να επιστρέφεις πάντα όταν το χρειάζεσαι.

Μπορείς πάντοτε να επιστρέφεις στο στρώμα σου και θα είναι σαν να επιστρέφεις στον εαυτό σου.

Powered by OMONYMA

  • Μπορείτε να μάθετε περισσότερα γύρω από την φιλοσοφία και τα προϊόντα της εταιρίας εδώ: https://omonyma.com/.

Το όραμα της εταιρίας ΟΜΟΝΥΜΑ είναι να δημιουργήσει προϊόντα πρακτικά και απαιραίτητα, τα οποία θα συνοδεύουν τον άνθρωπο στο ταξίδι της αρμονίας και της ισορροπίας προσφέροντάς του την άνεση και την ποιότητα που αναζητά.

Δημιουργήθηκε για τους ανθρώπους που σέβονται και εκτιμούν το περιβάλλον, τη ζωή και την κάθε στιγμή της. Το OMONYMA είναι για αυτούς που δίνουν πνοή στις πιο όμορφες στιγμές και σκέψεις. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και μοναδικοί αλλά παράλληλα ανήκουμε και συνυπάρχουμε στον ίδιο παρονομαστή, την γη.

Το ΟΜΟΝΥΜΑ έχει ως αποστολή να αναδείξει την αξία του ανθρώπου σε συνάρτηση με το περιβάλλον.

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.