Surfer Maya: αυτό που ψάχνει ένας λάτρης του street food

Surfer Maya: αυτό που ψάχνει ένας λάτρης του street food

μία συνέντευξη στη Χριστιάνα Αθανασιάδου

Μετά από χρόνια εμπειρίας στο χώρο της εστίασης, με πολυετή εμπειρία στο brunch η δημιουργική ομάδα του Estrella κάνει το επόμενο βήμα μένοντας πιστή στην αγάπη της για το Street Food. Αν είστε ένας από τους λάτρεις του street food αυτή η συνέντευξη έχει κάτι να σας πει. Κάτι τελείως διαφορετικό, ιδιαίτερο και πρωτοποριακό έχει προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην οδό Σκρα 8. Ενόψει της συνεργασίας μας με το Surfer Maya για τον ένα χρόνο λειτουργίας μας βρήκαμε την ευκαιρία για μία συζήτηση με την Μαρία Σμπιλή, Co-Founder του καταστήματος. Είστε μαζί μας έτοιμοι να γνωρίσετε το concept του Surfer Maya; Welcome on board.

"Η δημιουργικότητα συναντάει την ποιότητα."

Στην ερώτηση "Ποια είναι η πρωτοπορία του Surfer Maya;", η Μαρία μου απαντά: "Το street food είναι ευρέως αγαπητό και διαδεδομένο, το κενό που ερχόμαστε να καλύψουμε στην αγορά είναι αυτό του ποιοτικού street food. Έχει γίνει αναλυτική μελέτη για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται προκειμένου να εξελιχθεί και να καταλήγει να είναι εξίσου ποιοτικό με κάθε άλλο είδος φαγητού. Είπαμε ότι θα κάνουμε ένα premium street food, προσιτό σ'όλους, αλλά με τα καλύτερα δυνατά υλικά, όπως κρέατα από μικρές φάρμες, στηρίζοντας επιλεγμένα ελληνικά brands και Έλληνες παραγωγούς. Έγινε έρευνα και όλα μα όλα είναι χειροποίητα! Πέρα από τα ψωμιά που είναι όλα από προζύμι, αποφασίσαμε πως ακόμα και οι πίτες θα είναι ζυμωμένες και γι αυτόν το λόγο το Surfer Maya έχει τα δικά του ζυμωτήρια."

  • Το Surfer Maya ανήκει στην κατηγορία των ghost restaurants; Τι το καθιστά ghost restaurant για όσους δε γνωρίζουν αυτού του είδους τα μαγαζιά;

Καταρχάς να πούμε πως είναι το πρώτο ghost restaurant στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, ο επισκέπτης οφείλει να το ψάξει και να έχει ήδη μάθει που θα το βρει, όποιος έρχεται στο μαγαζί έρχεται "επί τούτου" γιατί θέλει να έρθει εκεί. Η φιλοσοφία του ghost restaurant ξεκίνησε από το Λονδίνο την περίοδο της κρίσης, όταν οι άνθρωποι της εστίασης δεν μπορούσαν να πληρώνουν τεράστια ενοίκια βρίσκοντας λύση σε ένα τους πρόβλημα.

  • Fast casual street food: πώς ορίζεται, ποιο είναι το target group του;

Αρχικά να πούμε πως απευθύνεται σε όλους σαν είδος φαγητού. Το κοινό του προσδιορίζεται από τον τρόπο ζωής του, απευθύνεται σε όλους όσους είναι έξω στη ροή της ημέρας. Φυσικά, ηλικιακά απευθύνεται μάλλον πιο εύκολα στις νεώτερες ηλικίες που τρέχουν και όχι σε ανθρώπους που ακολουθούν πιο αργούς ρυθμούς. Το fast casual food ουσιαστικά είναι: "τρώω γρήγορα, τρώω άμεσα, το τρώω είτε εδώ, είτε το παίρνω πακέτο είτε το παραγγέλνω για το σύντομο lunch break που έχω."

  • Από πού είναι εμπνευσμένες οι γεύσεις του μενού σας;

Έχουμε επηρεαστεί ξεκαθαρά από τα πολύ καλά υλικά και βάλαμε ό,τι αρέσε περισσότερο και σε εμάς τους ίδιους, με στοιχεία από πολλές κουζίνες. Ο βασικός μας γνώμονας ήταν η ποιότητα των υλικών. Το concept δεν είναι μονοθεματικό, γι αυτό κανείς μπορεί να βρει στο μενού μας συνδυασμούς με το κοτόπουλο teryaki και tacos, χωρίς να έχει μία ταυτότητα "μεξικάνικου" ή "κινέζικου" φυσικά. Η βάση της σύλληψης του μενού είναι η δημιουργικότητα και η πρώτη ύλη!

  • Στο instagram bio σας αναφέρονται τα famous tacros. Πρώτη φορά το ακούω!

Έχουμε μία παράδοση υβριδικού πιάτου, όπως ήταν και το #bougatsan! Επομένως, δε θα μπορούσαμε να μην έχουμε ένα υβριδικό πιάτο. Tacros είναι τα tacos ουσιαστικά με τη ζύμη του κρουασάν! ⚡️ Όταν ήρθε το ζυμωτήριο και τα εξειδικευμένα μηχανήματα για την δημιουργία ζύμης κρουασάν από την Ιταλία για πρώτη φορά αρχίσαμε να ψάχνουμε για ένα πιάτο που θα είναι διαφορετικό. Στόχος μας ήταν όχι μόνο να βγάλουμε κάτι που δεν υπάρχει, αλλά να είναι και νόστιμο! Ο συνδυασμός των γεύσεων μας ενδιαφέρει να φέρνει στο νου αυτού που θα το φάει: "δεν το έχω φάει πουθενά".

Φωτογραφίες: Γιάννης Τόμτσης

Όσον αφορά το όνομα του μαγαζιού είναι επηρεασμένο από ένα δίσκο των Pixies - το Surfer Rosa, και έπειτα προσθέσαμε τη λέξη Maya. Το χώρο του μαγαζιού επιμελήθηκε το διακεκριμένο Studio Materiality, με τους οποίους η ομάδα του Surfer Maya ταίριαξε από την πρώτη στιγμή και το αποτέλεσμα του χώρου το αποδεικνύει. Είναι instagrammable, φρέσκο και ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Αν είσαι στη Θεσσαλονίκη, είναι η ιδανική στάση μέσα στην ημέρα για μία παύση από τον πανικό -μόνος ή με παρέα-. Ο χώρος του είναι ήρεμος, αλλά όχι άχρωμος ή βαρετός με μουσική και chill vibes, που έχει δυναμική και χαρακτήρα.

Στο μενού αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχουν και χορτοφαγικές επιλογές, καθώς και απόλυτα vegan. Τα πιάτα σερβίρονται σε χάρτινες και ανακυκλώσιμες συσκευασίες, που είναι customised αποκλειστικά για το μαγαζί δίνοντας έτσι την επιλογή στον πελάτη να το πάρει μαζί του και να αποφευχθεί το food waste.

Πάρτε μέρος στο διαγωνισμό για ένα γεύμα 2 ατόμων αξίας 20 ευρώ στο instagram. Θα είναι διαθέσιμος στις 19.00!

Όλα τα παραπάνω, η γενικότερη φιλοσοφία του μαγαζιού και η άρτια αισθητική του ήταν που μας έκαναν να θέλουμε να γίνουν τα δικά μας γενέθλια εκεί. Τα γενέθλια του YOKE έχουν μεγάλη σημασία για εμάς, καθώς αποδεικνύουν πως μία μικρή ιδέα από ερασιτέχνες μπορεί να γίνει "κάτι, ένα ακόμα κοινό μας σημείο με τους ανθρώπους πίσω από το Estrella και το Surfer Maya. Σας περιμένουμε να γνωρίσετε το μαγαζί, να δοκιμάσετε κάποιες από τις γεύσεις στο μπουφέ που θα υπάρχει και να βρείτε τις αγαπημένες σας στο μενού.

Μπορείτε να βρείτε το instagram και στο facebook. Έρχεται στο σπίτι σας μέσω wolt ή e-food.

Regresar al blog