Zero waste living

Zero waste living

Απαντώντας στα ερωτήματα…

Τι είναι η ZERO WASTE φιλοσοφία;

Δύο λέξεις που συναντούμε όλο και πιο συχνά στο διαδίκτυο, ένα κίνημα στο οποίο συμμετέχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Τι είναι όμως το zero waste; Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Μηδενικής Παραγωγής Απορριμμάτων, “Η μη παραγωγή απορριμμάτων είναι ένας στόχος ηθικός, οικονομικός, αποτελεσματικός και ένα όραμα να κατευθύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και τις καθημερινές συνήθειες τους και να μιμηθοὐν τους βιώσιμους φυσικούς κύκλους, όπου όλα τα υλικά που απορρίπτονται είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να γίνονται πόροι για κάποιον άλλο (αειφορία).

Zero Waste σημαίνει σχεδιασμός και διαχείριση προϊόντων και διαδικασιών για την συστηματική μείωση και την εξάλειψη του όγκου καθώς και της τοξικότητας των αποβλήτων και των υλικών, τη διατήρηση και την επαναχρησιμοποίηση όλων των πόρων, χωρίς να γίνεται καύση ή ταφή αυτών. Η εφαρμογή του Zero Waste (Μη παραγωγή Απορριμμάτων) θα εξαλείψει όλα τα απορρίματα στο έδαφος, το νερό και τον αέρα που αποτελούν απειλή για την υγεία (ευημερία) του πλανήτη, των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών”.

Εφαρμόζοντας την φιλοσοφία του zero waste, κάνουμε μια συνειδητή προσπάθεια να μειώσουμε δραματικά τον όγκο των απορριμάτων που παράγουμε σαν άτομα, σαν νοικοκυριά αλλά και σαν επιχειρήσεις, βοηθώντας έτσι ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Γιατί;

Νοιάζομαι για τον πλανήτη μου, για το μέλλον και είναι πολύ καλό να κάνεις σημαντικές συνειδητές επιλογές προς μία καλύτερη ζωή.

Οι κανόνες R

  • Refuse: Αρνούμαστε τα έξτρα διαφημιστικά δωράκια, τα διαφημιστικά φυλλάδια κάθε είδους, τα δωρεάν στιλό, μπρελόκ, αναπτήρες κ.α. μικροπράγματα που μας προσφέρονται στην καθημερινότητα μας σαν προωθητικές ενέργειες κυρίως, είτε εταιρειών, είτε καταστημάτων, είτε υπηρεσιών κ.λπ.

  • Reduce: Τι πιο λογικό κι εφικτό, από να μειώσουμε την κατανάλωση μας; Ζούμε σε μια καταναλωτική κοινωνία με άμεση πρόσβαση σε κάθε είδους αγαθά και έχουμε μετατρέψει τις αγορές σε χόμπι.

  • Reuse: Το μέσο νοικοκυριό στον δυτικό κόσμο, έχει υπερβολικά πολλά πράγματα! Μια καλή ιδέα είναι να επαναχρησιμοποιούμε τα αντικείμενα μας, είτε δίνοντας τους νέα υπόσταση είτε φτιάχνοντας κάτι εντελώς καινούργιο από αυτά.

  • Repair: Η επιδιόρθωση συσκευών, ρούχων και χρηστικών αντικειμένων, κάνει πραγματικά μεγάλη διαφορά! Σε χώρες του εξωτερικού υπάρχουν repair caffes, όπου οι άνθρωποι συναντιούνται φέρνοντας αντικείμενα που χρειάζονται επιδιόρθωση, ενώ ταυτόχρονα άλλοι προσφέρονται να τα επιδιορθώσουν.

  • Recycle: Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, όμως δεν είναι –ό,τι ανακυκλώνεται μπαίνει αποκλειστικά και μόνο στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης και δεν είναι σκουπίδι! Πλαστικό, γυαλί, χαρτί ανακυκλώνονται και στις περισσότερες περιοχές μπορούμε να βρούμε κάδους για τα υλικά αυτά.

Στην πράξη… Τι μπορώ να κάνω συνειδητά και στην πράξη, στη νέα μου ρουτίνα που σκέφτομαι και νοιάζομαι περισσότερο για το σπίτι όλων μας, τον πλανήτη.
  • Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, όχι πλαστικό.
  • Μπουκάλι νερού , από φίλτρο νερού  αν είναι απαραίτητο.
  • Δικό μας θερμός για καφέ, αντί για ποτήρι μιας χρήσης στα take away.
  • Μεταλλικό ή μπαμπού καλαμάκι, αντί για πλαστικό καλαμάκι.
  • Οδοντόβουρτσα από μπαμπού, αντί για πλαστική οδοντόβουρτσα.
  • Φυσική λούφα, αντί για πλαστικό σφουγγάρι.
  • Σαπούνι, αντί για κρεμοσάπουνο και αφρόλουτρο.
  • Περισσότερες ολόκληρες τροφές, αντί για συσκευασμένες.
Regresar al blog