γράφει η Έλενα Πετρίδου
Η Έλενα έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική και μένει στο Βόλο. Στο σημερινό blogpost, η Έλενα μας ανοίγει το σπίτι της και μοιράζεται μαζί μας απλές συμβουλές, που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας στο χώρο του. Μιας και διανύουμε ημέρες καραντίνας και το σπίτι μας αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό το χώρο εργασίας, άσκησης, χαλάρωσης και γενικότερα το βασικό περιβάλλον, στο οποίο ζούμε πιο πολύ από ποτέ, οφείλουμε να το ανανεώνουμε και να το περιποιούμαστε.
Meet Helena
"Οι αρχές που καθορίζουν το στυλ μου είναι η απλότητα και η βιωσιμότητα, ενώ παράλληλα προσπαθώ να αναδείξω έναν σχεδιασμό build-to-last. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουμε να αγοράζουμε τις νέες τάσεις της μόδας, αλλά επενδύουμε στον χώρο μας σύμφωνα με την καθημερινότητά μας και με τις ανάγκες που προκύπτουν χωρικά. Ένα ακόμη βασικό κομμάτι που με απασχολεί στον σχεδιασμό μου έχει να κάνει με το πώς επιδρά στην ψυχολογία μας ένας χώρος και πώς τα σπίτια μας μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε πιο όμορφα. Έτσι, δίνω ιδιαίτερη σημασία στον φωτισμό κ προτιμώ απαλές υφές, φυσικά υλικά και ουδέτερες αποχρώσεις. Ελπίζω οι προτάσεις μου να προσφέρουν σε όλους στιγμές έμπνευσης κ δημιουργίας για το κάθε σπίτι ξεχωριστά!" -Έλενα.
Ας ξεκινήσουμε!
- Το πρώτο βήμα για τη σωστή ανανέωση του χώρου είναι η καταγραφή των ιδεών μας, ώστε να οργανώσουμε τη σκέψη μας, να δούμε τις επιλογές μας, που έχουμε στη διάθεση μας, και στη συνέχεια, να ταξινομήσουμε τα υλικά που θα χρειαστούμε.
- Η επιλογή χρωματικής παλέτας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του χώρου αλλά και στην ψυχολογία μας. Για να επιλέξουμε σωστά τα χρώματα στον χώρο κοιτάμε τον προσανατολισμό των δωματίων. Τα δωμάτια με παράθυρο στον βορρά είναι συνήθως πιο κρύα με λιγότερο φως, επομένως είναι καλύτερο να επιλέξουμε θερμά χρώματα που θα φωτίσουν το χώρο! Αντίστοιχα, σ' ένα δωμάτιο με νότιο προσανατολισμό οι ψυχρές αποχρώσεις είναι η ιδανική επιλογή για την αποφυγή κίτρινων τόνων. Τα δωμάτια που βλέπουν ανατολικά έχουν φυσικό φως το πρωί, όμως, όσο περνάει η μέρα εξασθενεί οπότε η επιλογή του χρώματος γίνεται με βάση τις ώρες χρήσης του δωματίου. Αν βρίσκεστε στο χώρο κυρίως τις πρωινές ώρες τότε εφαρμόζετε όσα ισχύουν για ένα νότιο δωμάτιο, ενώ αν το χρησιμοποιείτε απογευματινές ώρες οι κανόνες είναι ίδιοι με αυτούς ενός βορινού δωματίου. Για τα δυτικά δωμάτια ισχύουν όσα για τα ανατολικά, αλλά αντίστροφα! Δηλαδή επιλέγουμε πάλι με βάση τη χρήση του δωματίου και για τις πρωινές ώρες εφαρμόζουμε θερμές αποχρώσεις, όπως και στα βορινά και για απογευματινές ώρες επιλέγουμε ψυχρούς τόνους, όπως σε ένα νότιο καθώς θα λούζεται στο φως.
- Ένα σπίτι φαίνεται πιο φωτεινό και καθαρό όταν τα χρώματα που επικρατούν είναι σε ουδέτερες και γήινες αποχρώσεις. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να ζει στη φύση και οτιδήποτε τη μιμείται -έστω και χρωματικά- του προκαλεί χαλάρωση και τον αποφορτίζει από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας.
- Αν πάλι είστε λάτρεις των ζωντανών και έντονων χρωμάτων μπορείτε να εμπλουτίσετε τη διακόσμηση με λεπτομέρειες όπως μαξιλάρια, throw κουβερτούλες, πόστερ, βάζα κ.τ.λ. στα αγαπημένα σας χρώματα, διατηρώντας παράλληλα ουδέτερους τόνους στο background για ένα πιο αρμονικό αποτέλεσμα.
- Ένας χώρος αναδεικνύεται καλύτερα με τη χρήση ζεστών υλικών με φυσικές πινελιές. Τα φυσικά υλικά όπως το ξύλο, το μαλλί και το λινό πρώτα απ' όλα είναι οικολογικά, η χρήση τους δεν βλάπτει το περιβάλλον και δεν κατατάσσονται στα πλέον επικίνδυνα για την υγεία υλικά. Παράλληλα, δίνουν ένα ελκυστικό, φυσικό αποτέλεσμα, που αποπνέει άνεση κ ηρεμία, καθώς υπερτερούν σε αισθητική από τα αντίστοιχα συνθετικά υλικά, όπως για παράδειγμα το PVC, του οποίου η οικοτοξική δράση αναγνωρίζεται ευρύτερα!
- Μια παγίδα στην οποία πέφτουμε συχνά είναι να προσπαθούμε αποτυχημένα να μιμηθούμε τα minimal σπίτια που βλέπουμε σε φωτογραφίες. Το σπίτι μας δεν χρειάζεται να είναι «άδειο» για να είναι ωραίο.
- Όλοι έχουμε φορτιστές, τηλεκοντρόλ, κλειδιά και άλλα αντικείμενα, που χρησιμοποιούμε συνέχεια στην καθημερινότητά μας, όμως η θέα τους στο σαλόνι επηρεάζει αρνητικά την αισθητική του χώρου. Η αγαπημένη μου λύση στο πρόβλημα αυτό είναι χρήση καλαθιών. Είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά, συνήθως χειροποίητα, «κρύβουν» τέλεια όσα δεν θέλουμε να φαίνονται και ταιριάζουν σε κάθε στυλ διακόσμησης σπιτιού (maximal, minimal, retro)!
- Άλλη μια λύση για να αποφύγουμε την πολυπλοκότητα στη διακόσμηση είναι η τοποθέτηση των μικρότερων διακοσμητικών στοιχείων, όπως κεριά, αρωματικά χώρου βαζάκια κ.α. μέσα σε δίσκους ή διακοσμητικά πιάτα. Με τον τρόπο αυτό πλαισιώνουμε τα αντικείμενα και δημιουργούμε μια αίσθηση απλότητας και καθαρότητας του χώρου.
- Η ανανέωση ενός χώρου δεν συνεπάγεται την αγορά νέων προϊόντων. Ένας τρόπος για να αποφύγουμε την επιθυμία να αγοράσουμε κάτι καινούριο είναι να αποθηκεύουμε σημαντικό μέρος των διακοσμητικών αντικειμένων ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να αλλάζουμε συχνά αυτά, που αφήνουμε σε κοινή θέα, άλλωστε κανείς δεν χρειάζεται ένα σπίτι μπουκωμένο από όσα διακοσμητικά διαθέτουμε!
- Ένας ακόμη οικονομικός τρόπος να ανανεώσουμε το χώρο και τη διάθεσή μας είναι να αλλάξουμε παλιά έπιπλα, βάζα και φωτιστικά προσθέτοντάς τους νέες υφές, υφάσματα ή υλικά. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές σελίδες με DIY κατασκευές, απ΄το να αλλάξουμε τα πορτάκια των ντουλαπιών, μέχρι το να βάψουμε παλιά βάζα με τεχνοτροπίες που δημιουργούν διαφορετική υφή.
- Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι στην επιλογή των αγορών μας να διαλέγουμε όσα πραγματικά χρειαζόμαστε και μπορούμε να τα προσαρμόσουμε στον χώρο μας, με βάση τις ανάγκες του και όχι να αναλωνόμαστε σε πράγματα που μας αρέσουν μεν, αλλά κάνουν το χώρο μας ασφυκτικά μικρό.
Πηγή εικόνων: Instagram of Helena
- Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά! Για να διατηρήσουμε την καθαριότητα του σπιτιού μας σε ένα καλό επίπεδο ταξινομούμε σωστά τα ντουλάπια και τα συρτάρια μας. Πόσες φορές άφησες έξω τα πλυμένα ρούχα επειδή δεν ήξερες σε ποιο συρτάρι να τα βολέψεις; Κάθε εποχή ένα καλό ξεκαθάρισμα βοηθάει να οργανώσουμε σωστά τις ντουλάπες μας και να διαχωρίσουμε όσα πρόκειται να φορέσουμε κερδίζοντας έτσι, περισσότερο χώρο αποθηκεύοντας τα εκτός εποχής πράγματα.
- Για να μετατρέψουμε την καθαριότητα σε μια εύκολη και ευχάριστη διαδικασία, φυσικά το κλειδί είναι για ακόμα μια φορά η οργάνωση! Χωρίζοντας τα καθαριστικά σε κατηγορίες μέσα σε ανοιχτά κουτιά ή καλάθια, ή ακόμα και ανά ράφι αποκτούμε άμεση πρόσβαση σε αυτά χωρίς να ψάχνουμε με τις ώρες αυτό που χρειαζόμαστε την κάθε φόρα. Παράλληλα διατηρούμε την αποθήκη ή το μπάνιο μας συμμαζεμένο και όλα τα σύνεργα καθαρισμού όμορφα και τακτοποιημένα.
- Φυσικά δεν ξεχνάμε να επιλέγουμε βιοδιασπώμενα και πλενόμενα πανιά καθαρισμού, σύνεργα με ξύλινες λαβές κ οικολογικά καθαριστικά ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
Φυσικά προσαρμόζετε τις συμβουλές στις ανάγκες του χώρου σας!
Thanks for being on board.
You read a text written by:
Η Έλενα έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική και πλέον ζει μόνιμα στον Βόλο. Θα την βρείτε μ΄ένα βιβλίο στο χέρι, να φοράει κατά κύριο λόγο breton stripes κ να φωτογραφίζει την γάτα της, Κιάρα. Λατρεύει το πράσινο χρώμα, τη μυρωδιά της βροχής, τα λουλούδια κ ενθουσιάζεται με οτιδήποτε είναι μπεζ! Το interior design είναι αυτό που αγαπά να κάνει και την γεμίζει με έναν μοναδικό τρόπο. Πιστεύει πως όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στον καλαίσθητο σχεδιασμό και το όνειρό της είναι τα σπίτια όλου του κόσμου να είναι ζεστά και ελκυστικά, αλλά ταυτόχρονα απλά και χρηστικά, ώστε οι άνθρωποι να τα αισθάνονται ως καταφύγια και να απολαμβάνουν τις ώρες ξεκούρασης που αφιερώνουν μέσα σε αυτά.
Instagram account: @helenapetrides