Kids become our bloggers!

Kids become our bloggers!

Γράφει η Χριστιάνα Αθανασιάδου και η Έλλη Μπαμπλά

"Το κοινό, που είχαμε μεταξύ μας, ήταν το μεράκι για δημιουργία!"
Ένα απόγευμα του Νοέμβρη μπήκα στην ψηφιακή αίθουσα «Δημιουργικού γράφειν» της Έλλης Μπαμπλά (Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ.) και είχα την τιμή να συστηθώ στα παιδιά ως η δημιουργός του περιοδικού. Η Έλλη είχε την όμορφη ιδέα να φέρει σε επαφή τα παιδιά με ορισμένα κείμενα του περιοδικού, τα οποία έδωσαν τροφή για σκέψη και έμπνευση. Στη συνέχεια, γεννήθηκε η ιδέα για τη γνωριμία μου με τους μαθητές, οι οποίοι έγιναν για λίγο μικροί δημοσιογράφοι. Τα παιδιά πάντοτε ξέρουν πώς να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις! Από περιέργεια; Από αθώο ενδιαφέρον; Μπορεί να μη γνωρίζω την απάντηση, πάντως η συνάντηση μας ήταν απολαυστική! Οι ερωτήσεις, που τέθηκαν με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ήταν πολύ εύστοχες και κλήθηκα να απαντήσω σε όσα γνώριζα και σε όσα δεν είχα σκεφτεί ποτέ μέχρι τότε... Η συνέντευξη αυτή έγινε στα πλαίσια ενός διαλόγου για τα χαρακτηριστικά του δημοσιογραφικού λόγου, την έκδοση ενός περιοδικού, τη χαρά της δημιουργίας και της έκφρασης! Η συνάντηση μας γέμισε με φωνές, επιθυμίες, ενδιαφέροντα, ανησυχίες παιδιών ηλικίας 9-12 ετών!
Πριν συνεχίζετε να διαβάζετε το παρακάτω blogpost, μπορείτε να δείτε απόσπασμα της συζήτησης μας εδώ.

Source: Bernard Hermant from unspash

Για λίγο αρθρογράφοι!

Σε μία υποθετική στήλη προτάσεων βιβλίων του περιοδικού, τα παιδιά έγιναν αρθρογράφοι και μοιράστηκαν μαζί μου τα μυστικά των αγαπημένων τους ηρώων.
Παρακάτω θα βρείτε τα αγαπημένα τους βιβλία, στα οποία ανατρέχουν επανειλημμένως! Βιβλία που έχουν ξεχωρίσει και προτείνουν και σε άλλα παιδιά...
«Παραμύθι δίχως όνομα» Πηνελόπη Δέλτα
Δικός μου τίτλος: «Ο εγωιστής βασιλιάς και ο γιος με στόχους»
Το βιβλίο δεν είναι λευκές σελίδες με λέξεις και γράμματα. Είναι ιστορίες, που κάποιοι άνθρωποι έζησαν  ή ονειρεύτηκαν. Ιστορίες από ραγισμένες καρδιές. Ιστορίες παιδιών, που ξεκίνησαν απλά να γράφουν την έκθεση του σχολείου τους. Ιστορίες από ταξίδια που άνθρωποι έκαναν. Ιστορίες που φυτεύτηκαν μέσα σε ένα μυαλό και δεν ήθελαν να βγουν. Όπως οι χτύποι της καρδιάς διατηρούν τη ζωή μας, έτσι και το βιβλίο διατηρεί τη φαντασία μας ζωντανή. Γι’ αυτό δώσε χαρά σ’ αυτούς που μοιράστηκαν στιγμές φαντασίας και ζωής, διαβάζοντας τα βιβλία τους. Αν διαβάσεις αυτό το βιβλίο, θα μάθεις πολλά! Η καρδιά σου θα ανοίξει, θα το βάλει μέσα και δε θα το βγάλει ποτέ. Στο «Παραμύθι δίχως όνομα» ο βασιλιάς Συνετός φεύγει από τη ζωή και ο γιός του ο Αστόχαστος παίρνει τη θέση του. Αυτός κυβερνά εγωιστικά και γκρεμίζει το ωραίο βασίλειο που είχε φτιάξει ο πατέρας του.  Όμως δύο από τα μέλη της οικογένειας του δε μένουν με σταυρωμένα χέρια… Θέλουν στο βασίλειο να μπει μία τάξη. Άραγε θα τα καταφέρουν;
Ελένη, 10 χρονών
«Τα γενέθλια» Ζώρζ Σαρή
Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι τα «Γενέθλια», γιατί μου το χάρισε η δασκάλα μου. Το αγαπώ, επειδή συνδυάζει τόσο αστεία όσο και τρομακτικά στοιχεία, αλλά και επειδή είναι έργο της αγαπημένης μου συγγραφέας, Ζωρς Σαρή. Μιλάει για ένα κορίτσι που βιώνει τον πόλεμο. Εδώ μην απογοητευτείτε, γιατί και εγώ όταν άκουσα για πόλεμο δεν μου άρεσε καθόλου. Όμως σας αφήνω με την αγωνία να διαπιστώσετε μόνοι σας τη μοναδικότητα αυτού του βιβλίου. Η πρωταγωνίστρια είναι μόλις 8 χρονών και ονειρεύεται πολύχρωμα μπαλόνια. Η ζωή της όμως γυρίζει τούμπα, όταν ξημερώνει η 21η Απριλίου και καταλαβαίνει ότι δεν θα γιορτάσει φέτος τα γενέθλια της. Τα μπαλόνια σπάνε απότομα, όταν τα τανκς βγαίνουν στους δρόμους. Μέσα από τα απλά και τα καθημερινά μαθαίνει τι πάει να πει ελευθερία! Το βιβλίο έχει καταπληκτικές περιγραφές αλλά και βαθιά νοήματα. Είμαι σίγουρη ότι θα σας εντυπωσιάσει και θα το ξεκοκαλίσετε σε λίγες μόνο μέρες. Και στο τέλος θα καταλάβετε γιατί η Ζώρζ Σαρή είναι η αγαπημένη μου συγγραφέας!
Ελπινίκη, 11 χρονών
«Το σεντούκι με τις πέντε κλειδαριές» Ευγένιος Τριβιζάς
Δικός μου τίτλος: «Το βιβλίο για να σπας πλάκα»
Ο Τιμόθεος Περπεντής μισεί έναν Έλληνα υδραυλικό, τον Χαρίλαο, που ζει από πάνω του! Όχι γιατί έχει κάτι μαζί του, αλλά για το μπουζούκι που παίζει όλη μέρα. Ο ίδιος είναι μουσικός. Για την ακρίβεια παίζει πιάνο. Ο Χαρίλαος όμως του κλέβει όλους τους πελάτες. Μέχρι που ο Τιμόθεος κληρονόμησε από τον λόρδο Φιλιμπούστερ απόγονο των Ρούστερ, Μπούστερ, Φιλιμπούστερ έναν ανεκτίμητο θησαυρό. Ο λόρδος μιλούσε ελληνικά αλλά ο Τιμόθεος δεν ήξερε ελληνικά, γιατί μισούσε τον Έλληνα υδραυλικό, την Ελλάδα και τα ελληνικά. Αναγκάστηκε όμως να μάθει για να βρει την κληρονομιά του, που ήταν σε ένα σεντούκι με πέντε κλειδαριές. Τα κλειδιά ήταν διασκορπισμένα στο νησί Σάμο. Τελικά μετά από πολλή προσπάθεια τα μάζεψε όλα και άνοιξε το σεντούκι. Δεν θα πιστέψετε τι είχε μέσα! Για μαντέψτε… Πολλά λεφτά; Διαμάντια; Μουσικά όργανα; Τέλος μαντεψιάς. Μήπως να διαβάσετε το βιβλίο για να μάθετε; Αυτό το βιβλίο θα το πρότεινα σε κάποιον που θέλει να γελάσει με την καρδιά του, καθώς γελάς ακόμη και όταν είσαι λυπημένος. Οφείλω να σου πω ότι θα σου κρατήσει την καλύτερη συντροφιά!
Κατερίνα, 10 χρονών
«Οι δραπέτες της σκακιέρας» Ευγένιος Τριβιζάς
Είμαι η Γεωργία και θα ήθελα να σας παρουσιάσω το αγαπημένο μου παραμύθι «Οι δραπέτες της σκακιέρας». Σ’ αυτό τον κόσμο τα πιόνια ζωντανεύουν και γεννιέται ένας έρωτας ανάμεσα στη βασίλισσα των άσπρων πιονιών και του αξιωματικού των μαύρων. Από την άλλη ένας μαύρος και ένας άσπρος γλάρος του παραμυθιού πέφτουν θύματα της κατάστασης και προσπαθούν να τους χωρίσουν. Να σας αποκαλύψω πως ένα αγαπημένο μου κομμάτι του παραμυθιού είναι το σημείο που ο αξιωματικός συναντά τη βασίλισσα, ένα κουβάρι, έναν αχινό και ένα αστέρι. Αρκετά σας αποκάλυψα. Αν θέλετε να μάθετε και εσείς την ιστορία αγάπης αυτών των δύο πιονιών σας προτείνω να διαβάσετε αυτό το μαγικό παραμύθι… και θα με θυμηθείτε!
Γεωργία, 12 χρονών
«Μόμπι Ντικ»  Herman Melville
Έχω να σας προτείνω ένα βιβλίο μοναδικό! Ο τίτλος του είναι «Μόμπι Ντικ» και ο συγγραφέας Herman Melville. Ξέρεις γιατί μου αρέσει αυτό το βιβλίο; Γιατί έχει και δράση και αγωνία. Ένα πράγμα θα σου πω… Ο πρωταγωνιστής είναι μία φάλαινα και ένας καπετάνιος θέλει να την σκοτώσει. Γιατί άραγε ο καπετάνιος να θέλει να σκοτώσει αυτό το ζωάκι της θάλασσας; Θα τα καταφέρει τελικά; Μόνο αν διαβάσεις το βιβλίο μου θα μάθεις!
Βασιλική, 12 ετών
«Οι δραπέτες του καστρόπυργου» Λίτσα Ψαραύτη
Το βιβλίο που σας προτείνω να διαβάσετε είναι ένα μυθιστόρημα με 179 σελίδες.  Ο τίτλος του είναι «Οι δραπέτες του καστρόπυργου». Εσείς που διαβάζετε αυτό το περιοδικό, ακούστε με καλά για να δείτε αν θα σας αρέσει. Οι πρωταγωνιστές, που θα σας κρατήσουν συντροφιά, είναι δύο παιδιά που ζουν στην Κατοχή. Περνούν πολλές περιπέτειες σε στρατόπεδα, σε κυνήγια θησαυρών και σε διάφορα άλλα μέρη. Ελπίζω να σας αρέσει και να το διαβάσετε όλο μέχρι το τέλος.
Πέτρος, 11 χρονών
«Το Ψυχοψιχουλάκι» Σκορδά Φώτω
Μήπως σας αρέσουν τα μυστήρια; Αν σας αρέσουν, έχω το κατάλληλο βιβλίο για εσάς. Το «Ψυχοψιχουλάκι». Τώρα αναρωτιέστε τι είναι το ψυχοψιχουλάκι; Ο Ιάκωβος, ένας μοναχικός άνθρωπος, μένει με μια κατσίκα, την Κούλα Μπιρμπίλο, σε μια κωμόπολη. Ο Ιάκωβος Μπιρμπικούτης, αν θυμάμαι καλά, φύτευε κουκιά. Μια μέρα στα τεσσαρακοστά γενέθλια του  ένας κύριος του έφερε ένα κουτί. Τι να είχε μέσα; Αν θέλετε να μάθετε ρίξτε μια ματιά στα βιβλιοπωλεία για να βρείτε το βιβλίο και να μη μείνετε με την απορία. Πιστεύω ότι το βιβλίο θα σας κρατήσει ατελείωτες ώρες συντροφιάς και θα σας γεμίσει με πολύχρωμα συναισθήματα!
Ελένη Φανταστική, 9 ετών                                                                         
 Ευχαριστούμε πολύ παιδιά! Εις το επανιδείν!

Η Έλλη Μπαμπλά γεννήθηκε στη Δράμα. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα γλωσσολογίας στο University of Leeds (U.K) και συνεχίζει με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημιουργική Γραφή. Το τελευταίο διάστημα φλερτάρει με την επιμέλεια λογοτεχνικών κειμένων και κλείνει το μάτι σε νέες συγγραφικές ανιχνεύσεις. Δηλώνει συλλέκτης λέξεων, φράσεων, στίχων και κινηματογραφικών σκηνών που απεικονίζουν τις δικές της εμπειρίες. Χαμογελά πάντα με τα λόγια του Σάμιουελ Μπέκετ “Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.”

Regresar al blog