Writer: Katerina Gili-Nutritionist
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Yoke - Thesis Mag.
Social media, ιστοσελίδες διατροφής και ευεξίας, πλέον αναρίθμητοι influencers στον τομέα της υγιεινής ζωής και σκρολάροντας, πολύ εύκολα βρίσκουμε αμέτρητες εικόνες από πιάτα με προσεγμένες συνθέσεις υλικών, που τραβούν την προσοχή, καθώς και τις συνταγές στη λεζάντα. Μια πανδαισία υλικών και χρωμάτων, που μας ελκύει τόσο αισθητικά, όσο και γευστικά. Παρακάτω θα εξηγήσουμε πως ακριβώς αυτά τα πιάτα λειτουργούν για τον οργανισμό, ποιες ουσίες με υψηλή διατροφική αξία βλέπουμε συχνά στα μπολ των αναρτήσεων που ήδη αναφέραμε, που κυρίως συνήθως εμπεριέχουν προσεγμένα φρούτα και λαχανικά.
Το χρώμα διαφόρων τροφίμων προκύπτει από την παρουσία κάποιων φυσικών χρωστικών και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιοτική τους αξιολόγηση. Τι εννοούμε, όμως, με τον όρο φυσική χρωστική; Φυσική χρωστική θεωρείται η ουσία, που συντίθεται και συσσωρεύεται μέσα στα ζωντανά ή νεκρά κύτταρα οργανισμών. Φυσικές χρωστικές απαντώνται σε όλα τα ζωικά και φυτικά τρόφιμα με τις τελευταίες να αποτελούν τις πιο ευεργετικές για την υγεία.
Γιατί έχουν ιδιαίτερη αξία οι χρωστικές των φυτικών προϊόντων;
Η κατανάλωση ποικιλίας λαχανικών και φρούτων με διαφορετικά χρώματα -όπως για παράδειγμα, λευκό, κόκκινο, μωβ, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, κρίνεται σημαντική και εξηγείται από το γεγονός ότι οι φυτοχημικές ουσίες, ευθύνονται για το χρώμα των λαχανικών και των φρούτων και διαθέτουν ισχυρές ευεργετικές ιδιότητες. Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες (π.χ. κάπνισμα ,κακή διατροφή) μπορούν να οδηγήσουν στην υπερπαραγωγή οξειδωτικών σωμάτων και το λεγόμενο οξειδωτικό στρες, δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες συνθήκες για την παθογένεση ορισμένων ασθενειών. Ενώ, οι παραπάνω αντιοξειδωτικές φυτοχημικές μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί στην πρόληψη χρόνιων, σοβαρών ασθενειών και της γήρανσης απομακρύνοντας τα οξειδωτικά σώματα και καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες. Έρευνες έχουν συσχετίσει το οξειδωτικό στρες με διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης , αλλά και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Alzheimer.
Που τα εντοπίζουμε;
Γνωρίζοντας, λοιπόν, τον παραπάνω προστατευτικό μηχανισμό έχουμε ένα λόγο παραπάνω για να συνθέσουμε το δικό μας μπολ. Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξουμε τα κατάλληλα υλικά, που περιέχουν τις ευεργετικές αυτές αντιοξειδωτικές ουσίες… Στην κατηγορία των φρούτων αναζητήστε κυρίως μούρα, σταφύλι, ρόδι, γκουάβα, λωτό, δαμάσκηνο, ροδάκινα, αβοκάντο και φράουλες, ενώ στην κατηγορία των λαχανικών προτιμήστε σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο, φασολάκια, μπάμιες, αρακά, πιπεριές, ντομάτα, καρότα και παντζάρια.
Extra tips
Τέλος,αφήνουμε κάποια extra tips για μεγαλύτερη επιτυχία στο πιάτο και για τα μέγιστα δυνατά οφέλη του.
- Επιλέγουμε φρέσκα φρούτα (αν γίνεται με τη φλούδα τους) και λαχανικά αντί για κατεψυγμένα ή βρασμένα.
- Φυλάσσουμε τα προϊόντα σε σκιερό και δροσερό μέρος.
- Στην περίπτωση που έχουμε διαλέξει αβοκάντο, προτείνεται η κατανάλωση από Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο καθώς και η κατανάλωση του σκούρου πράσινου τμήματος της σάρκας του φρούτου που βρίσκεται κοντά στη φλούδα.
- Φροντίζουμε να υπάρχει και μια πηγή λίπους στο πιάτο σας για την καλύτερη απορρόφηση κάποιων από αυτές τις αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες.
- Αποφεύγουμε την προσθήκη ζάχαρης στο πιάτο μας.
- Συνοδεύουμε με τσάι αντί για καφέ.
- Πίνουμε ένα ποτήρι κρασί στη θέση άλλου αλκοολούχου.