Looking for well-being

Looking for well-being

editor: Marina Zigneli

Ψάχνοντας την ευεξία (...)

Τον τελευταίο χρόνο μία απορία στριφογυρίζει στο μυαλό μου διαρκώς: Άραγε όλοι και όλες οι editors που ξεκίνησαν να γράφουν συμβουλές ευεξίας, είχαν προλάβει να τις δοκιμάσουν προηγουμένως; Εν μία νυκτί χρειάστηκε να γίνω κι εγώ μία από αυτούς, προτρέποντας τους αναγνώστες να φτιάξουν αμέσως ένα banana bread για να αισθανθούν καλύτερα. Στο μεταξύ, δεν ήξερα ούτε τα υλικά, ούτε τις δοσολογίες για τη συγκεκριμένη συνταγή.

Όσο οι λίστες με τα self-care tips μεγάλωναν, τόσο πλήθαιναν και οι αποτυχίες μου.

“Ξεκίνα yoga και διαλογισμό, φάε περισσότερα φρούτα, σήκω κάθε 10 λεπτά από την καρέκλα για να ξεπιαστείς, φτιάξε όλες τις DIY κατασκευές που αποθήκευες τόσα χρόνια στο Pinterest”. Στην αρχή, ρίχτηκα με τα μούτρα σε έναν αγώνα δρόμου προσπαθώντας να χωρέσω στις 24 ώρες της ημέρας τις επιθυμίες πολλών χρόνων. Τότε δεν αναρωτήθηκα στιγμή αν τελικά ήταν δικές μου οι επιθυμίες ή αν απλώς ήταν συμβουλές που διάβασα σε μία ακόμη λίστα.

Τελικά την ευεξία τη βρήκα σε όλα εκείνα τα μέρη που κανείς δε μου είπε να ψάξω

Σταδιακά, όμως, η ζωή επιστρέφει στα -όσο περισσότερο γίνεται- φυσιολογικά της πλαίσια κι εμείς μένουμε να κυνηγάμε την ευεξία. Οι λίστες και τα άρθρα ολοένα και αυξάνονται και η «τοξική θετικότητα» των social media γίνεται σημείο των καιρών μας

Τα χαμόγελα στο Instagram μοιάζουν βεβιασμένα, τα βλέμματα κουρασμένα και για όσους τολμούν να πουν «δεν είμαι καλά», υπάρχουν άλλοι τόσοι που ρωτούν «μήπως ακόμα δεν έχεις κάνει ξεσκαρτάρισμα στο σπίτι;».

Κάπου εκεί συνειδητοποίησα πως το δικό μου Mission: Impossible ήταν όντως αδύνατον να πραγματοποιηθεί – σε αντίθεση με εκείνα του Tom Cruise. Tα πολλά προϊόντα περιποίησης δε μπορούσαν να σώσουν το δέρμα μου από τις απανωτές επιθέσεις άγχους, τα βιβλία στο ράφι παρέμεναν αδιάβαστα για μήνες και δε τολμούσα να πω σε κανέναν ότι αφιέρωνα κάθε βράδυ 2 ώρες πριν τον ύπνο στο TikTok.  

Κάτι ήξερε ο Ελύτης όταν έλεγε: «Την Άνοιξη, αν δεν τη βρεις, την φτιάχνεις».

Χρειάστηκαν δώδεκα μήνες για να καταλάβω ότι η ευεξία τελικά δεν ήταν ο προορισμός, αλλά το ταξίδι. Τα κλισέ, βλέπεις, καμιά φορά ανταποκρίνονται όντως στην πραγματικότητα. Για πρώτη φορά αναρωτήθηκα τι θέλω εγώ να γνωρίσω σε αυτό το ταξίδι. Τελικά, την ευεξία μου τη βρήκα σε μερικές έξτρα ώρες ύπνου τις καθημερινές, χωρίς να το πω σε κανέναν. Τη βρήκα επίσης στα τηλεφωνήματα με φίλους κατά τη διάρκεια της δουλειάς που μου έδιναν ένα τρελό boost ενέργειας. Και κυρίως τη βρήκα στο δίνω την ευκαιρία σε μένα για να κάνω αυτό το απόλυτο τίποτα, το χάσιμο χρόνου που λένε. Αυτό σίγουρα δεν είναι άλλο ένα κείμενο με wellness συμβουλές. Αντίθετα, είναι ίσως το ΟΚ που έψαχνες από το σύμπαν να κάτσεις σήμερα να κοιτάξεις το ταβάνι για περίπου δύο ώρες. Ή να κάνεις αυτό που πραγματικά ηρεμεί την ψύχη σου, ό,τι κι αν είναι αυτό. Το banana bread και η yoga μπορούν να περιμένουν.

 

The magazine's pages

 

Regresar al blog